Home

Achtergrond 579 x bekeken

Innoseeds voegt drie nieuwe maisrassen toe aan Rassenlijst

Zaaizaadbedrijf Innoseeds voegt 3 nieuwe maisrassen toe aan de Rassenlijst.

Innoseeds is in 2009 30 jaar actief in het aanbieden van maisrassen voor de Nederlandse markt. Na de introductie van het ras Brutus heeft Innoseeds in de afgelopen 30 jaar gemiddeld meer dan 1 maisras per jaar toe kunnen voegen aan de Aanbevelende Rassenlijst voor Landbouwgewassen.

Innoseeds introduceert op de Rassenlijst 3 nieuwe energie- en zetmeelrijke rassen met hoge drogestof opbrengsten: Azelo, Ayrro en Dualto.

In de zeer vroege groep is Azelo opgenomen wat zich onderscheid met een zeer hoog zetmeelgehalte en de hoogste drogestof opbrengst in deze groep. In de vroege groep staat het nieuwe ras Ayrro, het absolute topras van 2009 met de hoogste drogestof opbrengst, hoog zetmeelgehalte, hoge VEM/ kg ds, goede beginontwikkeling en tot slot de beste plantverteerbaarheid van de Rassenlijst.

Het laatste nieuwe ras van Innoseeds in de vroege groep is het ras Dualto. Dualto is een Nederlands kweekproduct van het bedrijf Duo Maize uit Rossem. Dualto scoort als vroege snijmaïs op alle fronten goed en kan tevens als vroeg dubbeldoel worden geteeld. Voor maïstelers die de keuze later in het groeiseizoen willen maken voor snijmaïs of CCM/ korrelmaïs is Dualto een goede keuze.

René Boons, productmanager Mais bij Innoseeds, vertelt dat hij een krapte verwacht in het maïszaad en in het bijzonder van toprassen. Door de grote Europese vraag naar maiszaad en het moeizaam onderbrengen van het productieareaal in 2008 zullen vooral de veelgevraagde rassen voor Nederland een krapte laten zien. Rassen als de nieuw opgenomen rassen in de Rassenlijst 2009 en andere toprassen als Castro en Adenzo zullen wellicht vroeg in het voorjaar door de beschikbaarheid heen zijn. Boons adviseert maistelers dan ook “niet te lang met de bestelling van hun voorkeursras te wachten”.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.