Home

Achtergrond 234 x bekeken 4 reacties

Ieren leveren geen vee in wegens klimaatverandering

Ierland gaat niet minder vee houden om aan de klimaateisen van de Europese Unie te voldoen.

"In een wereldwijde context heeft dat geen zin, Iers vlees zou eenvoudigweg worden vervangen door minder duurzaam geproduceerd vlees uit andere landen", stelt de Ierse minister Brendan Smith van landbouw.

De Ierse regering wil haar bijdrage leveren om de EU-eis van een vermindering van 20 procent bij de uitstoot aan broeikasgassen tegen 2020 te halen. "Maar belangrijke verminderingen bereiken in de landbouw zal erg moeilijk zijn", denkt Smith.

Volgens hem zou de wereldwijde klimaatsituatie juist verergeren als Ierland gedwongen wordt om de veestapel te verminderen. "Ik blijf daarom aandringen op de flexibiliteit die nodig is om te verzekeren dat we aan onze klimaatdoelstellingen voldoen zonder de landbouw en het platteland schade te berokkenen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  astrid

  Kijk, dat is nou een reele mondiale benadering. En ze wil klimaatdoelstellingen bereiken zonder schade te berokkenen aan de landbouw en het platteland. Daar kunnen beleidsmakers hier in NL nog wat van leren. Maar hier lijkt de doelstelling eerder het creeren van nieuwe werkgelegenheid voor ambtenaren , milieufanaten en dito onderzoeksburo's!!
  Maar hoe blijft de BV Nederland zijn boterham verdienen? De eerste Nederlandse bedrijven zijn al door Polen opgekocht, nog even en Nederlanders mogen in Polen gaan werken.

 • no-profile-image

  jos

  Helemaal mee eens Astrid (voor wat betreft het eerste gedeelte, dat verhaal van Polen klink me raar in de oren.) Bovendien moeten we niet vergeten waar de "problemen" van die broeikasgassen vandaan komen. Volgens mij is het proces van het verhogen van de CO2 gehalte nog steeds begonnen met de industrieële revolutie, kortom het verstoken van de fossiele brandstof. De bevolkings explosie van na WO2 heeft verder ook geen goed gedaan. Al dat gezeur over het feit dat vlees meer, of juist niet, CO2 uitstoot veroorzaak komt mijn neus onderhand uit. Trouwens waarom moeten midden in de winter "verse" spersie boontjes (uit Egypte of nog verder) in de winkel liggen? (dit voor diegene die de veganistiesche kan op willen met deze discussie.)

 • no-profile-image

  Jan

  Hallo Melkveehouder,
  Hier een pluimveehouder die het helemaal eens is met jouw. Nu de schone taak om dit in de zaterdag Telegraaf te krijgen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Juist Jos, de C02 problematiek wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen.
  Bomen slaan tijdens hun leven alle CO2 op. bij directe verbranding komt deze ook weer vrij, bv. bij "milieuvriendelijke" bioenergie. Als bomen fossiliteren, dan blijft de opgeslagen CO2 bewaard. Dit is een proces van duizenden jaren waardoor uiteindelijk steenkool en olie ontstaat. Deze liggen veilig opgeslagen onder in moeder aarde.
  Maar de mens is alle in de bodem opgeslagen CO2 aan het gebruiken voor vele vormen van verbranding. Van kachels tot motoren.
  Dit verklaart de forse toename van CO2 uitstoot en heeft weinig met landbouw te maken.
  Hetzelfde geldt voor de verzurende werking van ammoniak. Alle NOx uitstoot van de industrieen en auto's wordt i.c. met water (neerslag) omgezet in salpterzuur. En dit zorgt voor de verzurende werking in de bossen en niet alleen de landbouw. Hetzelfde geldt voor methaan. Ook hier hoor ik niemand over het massale verstook van aardgas. Aardgas is gewoon zuiver methaan, hetzelfde methaan wat vrij komt bij dierlijke produktie.
  Dit alles weet men in de milieulobby maar al te goed, maar er wordt wijselijk gezwegen. Het komt hen niet goed uit, omdat ze de boer zijn license tot produce willen afnemen om de landbouwgronden te kunnen omvormen tot speeltuinen van natuurorganisatie's. En zonder te betalen wel te verstaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.