Home

Achtergrond 223 x bekeken

IGZ dreigt ziekenhuis na dood patiënten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dreigt het Atrium ziekenhuis in Heerlen onder verscherpt toezicht te plaatsen als het niet snel maatregelen neemt na de verdachte dood van twee patiënten.

Die stierven dit voorjaar door verstikking na aan bed vastgebonden te zijn. e IGZ vindt dat het Atrium volstrekt tekort geschoten is in de zorg voor de twee patiënten die later overleden, bevestigde een woordvoerder van Atrium zaterdag berichtgeving in het AD. Atrium heeft naar eigen zeggen inmiddels actie ondernomen om herhaling te voorkomen.

Atrium bevestigt daarnaast de dood van een derde patiënt eind 2006. Ook deze was vastgebonden en stikte. Volgens de IGZ heeft het Atrium sindsdien te weinig gedaan om herhaling te voorkomen.

Voordat twee patiënten, die met een zogenoemde Zweedse band waren vastgebonden, zichzelf een half jaar geleden wurgden, stelde personeel al een onveilige situatie vast. Desondanks werd toen nauwelijks ingegrepen.

De Zweedse band is een omstreden middel en wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen. Ziekenhuizen moeten zich aan strenge regels houden om de Zweedse band te kunnen gebruiken. Volgens de IGZ heeft het Atrium dat onvoldoende gedaan.

Los van het IGZ-onderzoek liet ook de Raad van Bestuur van Atrium een onderzoek uitvoeren en kwam daarbij tot vergelijkbare conclusies. Sindsdien heeft Atrium maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.