Home

Achtergrond

Hulporganisaties willen EU-militairen naar Congo

De internationale hulporganisatie Oxfam en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch pleiten voor het sturen van Europese militairen naar Congo.

Ze moeten daar de burgerbevolking beschermen tegen het geweld en zorgen dat de humanitaire hulp op gang kan komen. Oxfam en Human Rights Watch deden hun oproep donderdag in Brussel, vooruitlopend op overleg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken komende maandag. EU-voorzitter Frankrijk pleitte al eerder voor een EU-missie en België wil een missie van tussen de twee- en drieduizend militairen. Maar weinig andere EU-landen voelen ervoor.

Oxfam en Human Rights Watch zijn van mening dat er zeker geen Franse militairen naar het noordoosten van Congo moeten omdat dat buurland Rwanda zeer kwaad zal maken. Rwanda beschuldigt Frankrijk ervan een aandeel te hebben gehad in de voorbereiding en uitvoering van de genocide in Rwanda in 1994. Daarbij werden volgens de Verenigde Naties 800.000 mensen vermoord.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.