Home

Achtergrond 172 x bekeken

Huis lager opgeleiden veiliger voor peuters

Mensen met een lagere opleiding zijn meer bedacht op de veiligheid van peuters dan hoogleraren en andere personen met een hogere opleiding.

Zij bergen vaker medicijnen en schoonmaakmiddelen buiten bereik van hun kinderen op en sluiten trappen vaker met hekjes af.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Tinneke Beirens woensdag promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ieder jaar worden ongeveer 44.000 kinderen van nul tot vier jaar medisch behandeld voor letsel door een ongeval. Het is de belangrijkste oorzaak waardoor peuters in een ziekenhuis belanden. De meeste ongevallen gebeuren als de kinderen ongeveer een jaar zijn.

Uit het onderzoek dat Beirens deed bij de afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat ruim 60 procent van de lager opgeleide ouders een veilige omgeving voor hun peuters creëren. Voor de hoger opgeleiden is dat ruim 50 procent.
Uit het onderzoek van Beirens blijkt dat ongeveer 80 procent van de ouders in Nederland met een kind van één of twee jaar oud een traphek hebben. Van die groep maakt de helft een goed gebruik daarvan. Slechts 5 procent van de ouders heeft zowel onder als boven aan de trap een hekje geplaatst, zoalsdeskundigen aanbevelen.

Driekwart van de ouders zegt medicijnen veilig op te bergen. Bij 60 procent kunnen kinderen niet bij de schoonmaakmiddelen komen. Uit Beirens' onderzoek blijkt ook dat ouders met één kind minder voorzorgsmaatregelen nemen dan stellen die met de opvoeding van meer kinderen belast zijn. Ouders die veiligheidsinformatie van de Stichting Consument en Veiligheid hebben gekregen, blijken vaker maatregelen te nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.