Home

Achtergrond

Hollandse wagens en karren gecatalogiseerd

Houten wagens en karren hebben tot 1960 deel uitgemaakt van het Nederlandse straatbeeld.

Het vervaardigen van dergelijke voertuigen was ook een typisch Hollands ambacht. Maar er bestond nog geen catalogus van dit culturele erfgoed.

Historicus Wouter Renaud, oud-conservator van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, heeft nu een overzichtswerk samengesteld. Het boek bevat niet alleen een beschrijving van de vele soorten wagens en karren, maar ook een historische beschrijving van de wagenmakerij. Elco Brinkman neemt als voorzitter van Bouwend Nederland dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst.

Nederland maakte al vanaf de vijftiende eeuw wagens en karren. De houten voertuigen waren volgens Renaud onmisbaar in het dagelijks leven. Boeren gebruikten karren als vervoermiddel op het erf en de akkers. In de stad laadden ondernemers hun handelswaar op wagens en trokken daarmee door de straten.

Na de Tweede Wereldoorlog maakten de traditionele karren snel plaats voor vrachtwagentjes met luchtbanden en tractoren. De houten voertuigen werden veelal in stukken gehakt en opgestookt. Alleen de Boerenwagenclub en het Openluchtmuseum hebben zich ingespannen om zo veel mogelijk originele wagens en karren te behouden.

Het Openluchtmuseum bezit nu de grootste collectie plattelandsvoertuigen. Renaud beschrijft in zijn boek ook de rijtuigen, kruiwagens en tweewielige wagentjes die het museum bezit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.