Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Hillary Clinton wordt minister Buitenlandse Zaken'

Hillary Clinton wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.

Ze heeft ingestemd met een verzoek van de aanstaande president Barack Obama om toe te treden tot diens regering. Dat meldt de New York.

Clinton, de vrouw van oud-president Bill Clinton, is nu senator namens de Democraten voor de staat New York. Tijdens de laatste verkiezingen won ze voldoende stemmen voor een tweede termijn.

Volgens waarnemers zou een benoeming van Clinton kunnen helpen de wonden binnen de Democratische Partij te helen. Menig Hillary-aanhanger is verbolgen over het feit dat Obama haar passeerde bij de aanwijzing van een vicepresidentskandidaat, en dat hij koos voor Joe Biden.

Eerder zei Hillary Clinton al dat ze niet meer zal opgaan voor het presidentschap, bijvoorbeeld in 2012 of 2016. Ook zou ze niet in de markt zijn voor een post bij het federale Hooggerechtshof of als Democratische leider in de Senaat. "Ik wil niet anders zijn dan een goede senator voor New York'', zei ze op de Amerikaanse nieuwszender Fox. Op die uitspraak lijkt ze nu dus terug te komen.

Een ander tv-station, NBC News, meldde gisteren nog twee aanstaande benoemingen. De 47-jarige Timothy Geithner, nu directeur van de centrale bank van New York, zou minister van Financiën worden. Dat wordt algemeen beschouwd als de zwaarste post, vanwege de voortslepende wereldwijde financiële crisis. Bil Richardson zou volgens NBS minister van Handel worden.

NBC stelde dat de benoemingen waarschijnlijk maandag officieel bekend worden gemaakt door het team van Obama.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.