Home

Achtergrond 221 x bekeken 3 reacties

Het vrije melken is begonnen

De melkquotering is in 2015 verdwenen. Tot die tijd komt er alleen maar melk bij.

Voor wie het nog niet wist: het is echt definitief exit wat betreft de melkquotering na 1 april 2015. Overleg over aanpassing van het EU-landbouwbeleid vorige week in Brussel, de zogenoemde health check, laat daar geen misverstand over bestaan. Protesten voorafgaand aan het topoverleg van de Europese ministers van landbouw voedden de hoop dat er misschien toch nog een mogelijkheid was dat quotering zou blijven in de vorm van een flexibel quotum, waarbij vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd. Kort gezegd: bij veel vraag naar zuivel verruiming, bij weinig vraag krimp van het quotum.

Dat gaat dus niet gebeuren. De komende jaren is het eenrichtingsverkeer. Er komt alleen quotum bij. Vanaf 1 april 2009 (begin volgend quotumjaar) krijgt iedere lidstaat er jaarlijks 1 procent bij, en Nederland eenmalig wat extra wegens vetcorrectie. Alleen als een marktanalyse van de EU in 2010 anders uitwijst, is er kans op vertraging van de uitbreiding.

Voor melkveehouders die quotum willen kopen heeft dit alles grote gevolgen. De marktsituatie ziet er nu niet rooskleurig uit. Als de productie vanaf volgend jaar toeneemt, zal dat de melkprijs verder onder druk zetten. Wie volgend jaar melk wil kopen, moet dus heel goed nadenken en vooral rekenen of de investering in de 6 jaar tot 2015 wel is terug te verdienen. Reken dan niet met een melkprijs van 30 cent, maar bijvoorbeeld met 26 of 27 cent.

Het kan niet anders of de quotumprijs gaat nu zakken. Het is toch al onbegrijpelijk dat de huidige quotumprijs boven die van vorig jaar ligt, terwijl de melkprijs lager is dan toen. Blijkbaar waren er tot nu toe nog steeds kopers die erop vertrouwden dat er een of andere vorm van quotering zou blijven. De besluiten van afgelopen week in Brussel halen een streep door die rekening. Alle melkveehouders moeten zich nu realiseren dat het onvermijdelijk richting vrije markt gaat. Sterker nog, het melken voor die markt is al begonnen.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A van de Hengel

  Hallo ik wil graag reageren op u stukje in de boerderij van 25 Nov
  Ik heb me geergerd aan het stukje over het vrije melken. En dan met name dat we moeten rekenen op een melkprijs van 26 a 27 cent. Dit is nergens opgebazeerd en als we vanuit de sector steeds roepen dat de melkprijs gaat zakken, gaat deze ook zakken. De wereld bevolking blijft gewoon groeien creditcrisis of niet. Dus de wereldweide vraag naar zuivel blijft ook groeien, het zou mooi zijn als wij daar gewoon van mee kunnen profiteren.

 • no-profile-image

  boer

  Van de Hengel,keep on dreaming!Kijk naar de industrie.Die hebben in LTO een sterke organisatie die achter hun belangen aankijkt.Tenzij boeren zich verenigen in een organisatie die achter boerenbelangen aankijkt is 25 a 27 cent de nieuwe realiteit.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Er is nooit anders dan vrij melken geweest. In Nederland is superheffing ingevoerd om de overheidskas, ten kosten van de boer, te spekken. De massa is gaan uitbreiden om meer superheffing te kunnen afdragen. Raar volkje die melkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.