Home

Achtergrond 179 x bekeken 4 reacties

Handel melkquotum valt stil

Van eindejaarsdrukte in de quotumhandel is geen sprake. De quotumhandel is stilgevallen. Voor koopmelk geldt: geen notering.

Na het Europese besluit, 1 % verruiming en 1,5 % vetcorrectie, is de animo om te kopen verdwenen. Bovendien is er veel onduidelijkheid over de 1,5 % vetcorrectie.

De prijstendens is dalend. Toch gebeurt dat niet met grote stappen. Dat komt doordat het aanbod klein is. Verkopers kunnen hun poot nog enigszins stijf houden.

prognose:

geen handel, tendens dalend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  richard

  onduidelijk????????? wij mogen volgend jaar ruim 6% meer melken we hebben een vet referentie van 4,13 en melken 4,69 vet! Vet correctie is 0.18 naar0.09 gegaan! Zo moeilijk is dat toch niet?

 • no-profile-image

  status quotum

  Verleden week ging de prijs weer omhoog dank zij enkele zeer grote partijen. Is er dan niemand die zich af vraagt wie die partijen dan kopen, ik kom geen boer tegen die koopt op dit moment. De quotumhandelaren verkopen gewoon grote partijen aan elkaar om een notering in "onafhankelijk" weekblad de boerderij te krijgen en dat lukt elke keer. De noteringen worden klakkeloos overgenomen en met een interesant verhaaltje erbij gepubliceerd..............

 • no-profile-image

  Joost

  Nou Richard uit Twente, volgens mij is het ingewikkelder dan je denkt! Want niemand gaat er op achteruit lees ik overal. Betekend dit dus dat het voor mij als vet onderschrijder gewoon 0,18 blijft? Dan is die landelijke verruiming volgens mij ook meer dan 2,5% totaal. Dus gaat de quotum prijs hard zakken. Vooral met melkprijzen onder de 25cent.

 • no-profile-image

  qkoper

  Veel koopmelk nog niet verkocht


  De afgelopen weken zat de quotumprijs licht in de lift. Iedereen was in afwachting van de besluiten vanuit Brussel. De verruiming voor volgend jaar van globaal 2,5% is een meevaller en zal de quotumprijs weer onder druk zetten.
  De besluiten in Brussel zijn op langere termijn voor de melkveehouders in Nederland een zware tegenvaller. Aan de opbrengstenkant de volle wind van de liberalisering opvangen, maar aan de kostenkant nog steeds de Brusselse bureaucratie krijgen. Vrij concurreren op kostprijs in de markt, zit er voor de melkveehouders niet in. De Nederlandse melkveehouders blijven opgescheept met te hoge quotumkosten.
  De quotumhandel in oktober viel zwaar tegen. In oktober is er 50% minder melk verhandeld t.o.v. vorig jaar. In totaliteit is er dit jaar 42% minder melk verhandeld dan vorig jaar. Een enorme terugval. In totaal is er 107 miljoen kg melk verhandeld in het huidige quotumjaar. Gemiddeld stoppen er jaarlijks 2,5% van de melkveehouders met melken. Dit staat voor globaal 275 miljoen kg melk. De verwachting is dat bij de verkopers van quotum nog een enorme voorraad koopmelk ligt te wachten op verkoop.
  Ontwikkeld de melkprijs zich naar het doemscenario van 25 eurocent? Kunnen de variabele kosten nog worden betaald? En als die niet meer betaald kunnen worden, heeft meer melken dan nog zin? Als de melkprijsdalingen zich doorzetten, dan zullen de investeringen van de melkveehouders fors afnemen. Quotumkopen is op dat moment, met het huidige prijsniveau van de koopmelk, totaal niet zinvol.
  De quotumkopers hebben de afgelopen maanden meer grip gekregen op de quotummarkt, zodra de prijs omhoog ging trokken ze pijlsnel de handel eruit. Zij willen zich niet branden aan het te dure quotum. Er is zeer weinig handel en er is nog veel melk, laat de quotumverkopers maar meer water bij de wijn doen, denken zij. De verwachting voor de quotumprijs, van de georganiseerde quotumkopers van qkoper.nl, is blijvende prijsdruk naar beneden.


  November 2008

Of registreer je om te kunnen reageren.