Home

Achtergrond 163 x bekeken 1 reactie

Handel in landbouwproduct groeit

De handel in landbouwproducten groeit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van dit jaar.

Volgens de gegevens is er meer geïmporteerd en meer geëxporteerd. De waarde van de landbouwimport is met 21 procent gestegen tot 26,5 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de importwaarde van oliehoudende zaden (plus 73 procent), veevoer (plus 62 procent) en plantaardige oliën en vetten (plus 60 procent) steeg fors. Daarentegen verminderde de importwaarde van kurk en hout met ongeveer 12 procent.

De groei van de landbouwimport gaat sneller dan de algehele importgroei. De totale importwaarde van goederen lag de eerste acht maanden van 2008 ruim 11 procent hoger dan in diezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook de waarde van de landbouwexport is gestegen, met 12 procent tot 42,3 miljard euro. Met name de uitvoerwaarde van plantaardige oliën en vetten (plus 63 procent), oliehoudende zaden en vruchten (plus 40 procent), veevoer (plus 35 procent) en granen en graanproducten (plus 26 procent) steeg aanzienlijk. Daarentegen verminderde de exportwaarde van tabak en tabaksproducten met bijna 10 procent.

Ook de groei van de landbouwexport gaat sneller dan de algehele exportgroei. De totale exportwaarde van goederen lag in de eerste acht maanden van 2008 ruim 10 procent hoger dan in diezelfde periode een jaar eerder. In augustus zijn deze groeipercentages iets naar elkaar toegekropen.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    welk deel krijgt de boer hiervan?

Of registreer je om te kunnen reageren.