Home

Achtergrond 152 x bekeken 2 reacties

Half werk

De oude financiele wereld bestond uit banken die op een degelijke manier de spaarcenten van de burgers beheerden en zorgden voor stimulerende kredieten aan het bedrijfsleven. Simpel en betrouwbaar.

Maar beursnoteringen, risicovolle beleggingen en bonussen zorgden voor een nieuwe financiele wereld. Consumenten keken in eerste instantie bewonderend en misschien ook wel een beetje jaloers toe. Het flonkerde en schitterde immers aan alle kanten.

Naarmate de bonussen stegen en de ingewikkelde constructies toenamen, groeide het wantrouwen. Het bleek een zeepbel en dus spatte hij uit elkaar. Dat is nu eenmaal het kenmerk van een zeepbel.

Dat de overheid nu in nood verkerende instellingen, ook al hebben ze dat aan zichzelf te danken, van de ondergang redt, is onvermijdelijk. Je kunt nu eenmaal niet toestaan dat oudedagsvoorzieningen en bij elkaar gespaard geld van de burgers als sneeuw voor de zon verdampen.

Wat ik niet begrijp is dat aan die hulp geen voorwaarden verbonden worden die ervoor zorgen dat de economie niet stagneert. Al in het eerste jaar van de MAS kregen we uitleg over de werking van de economie. We leerden dat de omloopsnelheid van het geld een van de belangrijkste factoren is voor de welvaart. De maatregelen van Bos zorgen daar helemaal niet voor.

Bedrijven klagen steen en been dat ze geen kredieten van de banken kunnen krijgen en dus ligt bijvoorbeeld de bevoorrading in de havens stil. Het gevolg is stilstand van economische activiteiten. En dat gaat de overheid straks ook merken. Want waar geen omzet is, wordt niet verdiend. En waar niet verdiend wordt, komt ook geen belastinggeld binnen.

Consumenten voelen dat haarscherp aan en houden dus ook de hand op de knip. Daarmee wordt de omloopsnelheid van het geld nog extra in negatieve zin beinvloed. De eerste stap van Bos en Wellink was goed. Maar als de vervolgstappen niet snel komen moeten we straks constateren dat ze alsnog gefaald hebben.

We hebben bestuurders nodig die de banken verplichten onmiddelijk de bedrijven weer voldoende kredieten te verschaffen zodat alles weer gaat rollen. Dan durft de consument ook weer te kopen. Als dat niet gebeurd moet de PvdA straks op zoek naar een vervanger voor Bos. Aan half werk hebben we immers niets.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  Na 3 weken slaapt Den Haag nog rustig door. Hoezo vertrouwen !!!
  Zouden ze daar wel er eens een krant lezen?

  Jaap

 • no-profile-image

  tweede kamer

  Gaaaaaaaaap !!?? huh ???? Banken van de overheid ????? Waar heb je het over ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.