Home

Achtergrond 1107 x bekeken 1 reactie

'HBU wist vroeg van fraude Novacap maar deed niks'

Hollandsche Bank Unie (HBU), de Rotterdamse dochter van ABN Amro, was al in een vroeg stadium op de hoogte van onregelmatigheden bij tulpenbeleggingsfonds Novacap.

Betrokken klanten werden echter niet tijdig op de hoogte gesteld. Dat meldt Hendrik Jan Bos, advocaat van drie gedupeerden. In totaal verstrekte HBU voor 42 tot 43 miljoen euro aan kredieten om te beleggen in innovatieve rassen tulpenbollen. Bos spant namens slachtoffers een rechtszaak aan tegen de bank. HBU, gisteren niet in staat te reageren, legde beslag op het huis van één gedupeerde, omdat deze een tulpenlening ter waarde van een miljoen euro niet kon terugbetalen.

Volgens Roger Kroes, een partner van advocatenkantoor Bos & Partners blijkt uit een e-mail van een medewerker dat HBU wist van de misstanden bij Novacap. Volgens HBU is de mail gefabriceerd. Bos stelt dat zelfs zonder dit bewijs vaststaat dat HBU ernstig nalatig is geweest.

"Een rechter heeft in een bodemprocedure al vastgesteld dat HBU niet, zoals verplicht, een onderzoek naar het fonds heeft laten doen. Had ze dit wel gedaan, dan waren kredieten waarschijnlijk niet verstrekt." De situatie is volgens Kroes extra wrang, omdat HBU juist procedures tegen de gedupeerden aanspant.

In totaal investeerden 150 beleggers voor 85 miljoen euro in nieuwe tulpenrassen. Het aan- en verkoopmoment geschiedde tegelijk, maar in de praktijk bleken kopers niet altijd voorhanden. De prijs steeg door massale speculatie echter wel. Volgende week staan twee voormalige directieleden van bemiddelingsbureau SBC en een neef van een van hen voor de rechter.

Eén reactie

  • no-profile-image

    roel tangenberg

    Kan iemand mij inlichten over de rol van H.I.G.?
    Enerzijds lees ik berichten dat zij onderzoek hebben gedaan, anderzijds dat zij Novacap hebben gesteund bij deze fraude. Wat is waar?

Of registreer je om te kunnen reageren.