Home

Achtergrond 634 x bekeken

Griendhout kappen echte winterklus voor familiebedrijf

De firma Van Aalsburg uit het Gelderse Hellouw is druk bezig met de oogst van griendhout (wilgentenen).

De mooie, rechte stoken gaan naar boomkwekers, die ze gebruiken om te enten. Maar het meeste griendhout krijgt een andere bestemming, zoals in zinkstukken voor bescherming van oevers of in de populaire wilgentenen schuttingen. De firma Van Aalsburg is begonnen als eenmanszaak. Vader en opa hakten heel hun leven al hout in de winter. Inmiddels is de griendhouthandel uitgegroeid tot een groot familiebedrijf. Naast oprichter Jennis van Aalsburg werken er nu zes zoons in het bedrijf. Foto William Hoogteyling

Erik Janssen van JVB Potplanten in Bemmel oogst kerststerren. JVB heeft twee teeltlocaties met samen 45.000 vierkante meter kassen. Daarin telen de broers Erik en René Janssen jaarrond begonia’s en Euphorbia Milii. In het najaar produceren zij zo’n 100.000 poinsettia’s, kerststerren. Het aanbod ligt volgens de gebroeders dit jaar zo’n 10 procent lager, door de lage prijzen vorig jaar en de hoge energiekosten. Foto VidiPhoto

Fortis-bestuursvoorzitter Jan van Rutte geeft D66-fractieleider Alexander Pechtold een hand, in het midden zit Bert Heemskerk (Rabobank) en rechts Jan Peter Schmittman (ABN Amro). Volgens de topmannen vandaag in een rondetafelgesprek in de Kamer is het einde van de financiële crisis dichterbij, maar is het nog niet afgelopen. Foto ANP

Akkerbouwer Henk Kramer laadt zijn uien. De Fries heeft de ruimte nodig voor het sorteren van aardappelen. "Dat doe ik altijd op deze manier", legt Kramer uit. "Den Dreu in Zeeland neemt ze dan van me af." Hij heeft er de markconforme prijs van 5 cent per kilo voor gekregen. "Aan de ene kant is dat jammer, want je moet er geld bij doen. Anderzijds geloof ik ook niet dat de uien nog duurder worden dit jaar. Als je langer bewaart stijgen de kosten alleen maar verder.” Kramer teelt 5 hectare uien en blijft dat ook doen. "In goede en slechte tijden." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.