Home

Achtergrond

'Greenpeace veroorzaakt schade aan politievaartuig'

Greenpeace heeft vandaag bij een blokkadeactie van de Rotterdamse Mississippihaven schade veroorzaakt aan een schip van de zeehavenpolitie. Dit heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De actieschepen Rainbow Warrior en Beluga van Greenpeace blokkeerden zondag de toevoer van kolen naar de Mississippihaven. Ze wilden binnenkomende kolenschepen tegenhouden. De milieuorganisatie protesteerde daarmee tegen de nieuwe kolencentrale van energiegigant E.ON in de haven van Rotterdam.

Volgens de politiewoordvoerder viel er echter niks te blokkeren, ,,want er was geen kolenschip te bekennen''. Toen de Rainbow Warrior de haven wilde binnenvaren, greep de zeehavenpolitie in om dat te voorkomen. Daarbij heeft het Greenpeace-schip volgens de politie schade veroorzaakt aan het politievaartuig. Beide Greenpeace-schepen gingen daarna voor anker. De politie is aan boord van de Rainbow Warrior gegaan voor onderzoek naar het vaargedrag van de kapitein en de opgelopen schade.

Het Duitse E.ON heeft plannen voor acht nieuwe kolencentrales in Europa. Het bedrijf steekt volgens Greenpeace slechts een schijntje van de miljardeninvesteringen in schone energie. Zaterdag blokkeerden honderd actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Aan die actie maakte de politie een einde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.