Home

Achtergrond 201 x bekeken 1 reactie

'Graanprijzen schommelen sterker'

De Europese landbouwministers passen het interventiesysteem voor graan aan.

Volgens het Productschap Akkerbouw betekent dit dat de graanprijzen sterker gaan schommelen.

In het huidige interventiesysteem koopt de Europese Commissie graan voor iets meer dan 101 euro per ton. Voor gerst en tarwe gelden geen maximale hoeveelheden, de opkoop van mais is beperkt tot 700.000 ton.

De ministers hebben besloten dat vanaf 1 juli 2009 er geen interventie meer komt van gerst en mais, tenzij de Commissie vindt dat de marktsituatie daar aanleiding toe geeft. De Commissie koopt hooguit 3 miljoen ton tarwe voor de huidige interventieprijs. Daarboven geldt een tendersysteem, waarbij de EU in regio’s wordt ingedeeld. Per regio kan graan worden aangeboden tegen een bepaalde prijs. De Commissie beslist wekelijks welke biedingen worden overgenomen.

De Commissie zal de goedkoopste biedingen opkopen, zegt de woordvoerder van het productschap. ”Dat betekent feitelijk dat het vangnet onder de graanprijzen weg is. De prijzen zullen sterker schommelen en de tenderprijs gaat richting de marktprijs.”

De EU oogstte dit jaar 148 miljoen ton tarwe. De 3 miljoen ton die vanaf 1 juli voor de interventieprijs kan worden aangeboden steekt daar schril bij af, vindt de woordvoerder. ”Zo’n 70 procent van de tarwe in de EU voldoet dit jaar aan de interventiecriteria.”

De woordvoerder constateert dat de Europese politici voor een vrije graanmarkt kiezen. ”In China maken ze een tegenovergestelde keuze. China verhoogt de garantieprijs voor graan en voert een stelsel in van invoerheffingen en exportsubsidies. China wil dat de graanvoorraad minimaal 70 procent van de jaarlijkse behoefte dekt. De graanvoorraad in de EU op 1 juli 2008 was genoeg voor ruim 9 weken consumptie. Het nieuwe EU-beleid heeft een groot contrast met dat van China.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de krachtvoerprijzen dalen maar langzaam

Of registreer je om te kunnen reageren.