Home

Achtergrond 245 x bekeken

Glastuinbouwgebied Bergerden krijgt vergistingsinstallatie

In het glastuinbouwgebied Bergerden wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen voor een biovergistingsinstallatie.

De bedoeling is dat de installatie in 2009 wordt gebouwd. De milieu- en de bouwvergunning zijn inmiddels verleend, zegt Harrie Vreman van het projectbureau Bergerden. In de biovergistingsinstallatie gaat onder andere maïs en mest. De installatie is van een aantal samenwerkende akkerbouwers. Zij hebben grond gekocht in het gebied en willen snel gaan bouwen.

Het ligt in de lijn der verwachting, zo zegt Vreman, dat het groene gas wordt verstookt in de wkk’s van glastuinders in het glastuinbouwgebied. Dat levert dan warmte en groene stroom op. Volgens Vreman wordt nog overlegd of het huidige tuinderscollectief het groene gas wil afnemen. Ook wordt er gepraat met twee telers die interesse hebben om nieuwe kassen te gaan bouwen in Bergerden II.

"Lukt het echter niet om telers het groene gas te laten afnemen, dan wordt het groene gas verkocht en gaat het via het gasnet het gebied uit." Vreman gaat overigens niet uit van dat laatste. "Biogas geeft telers namelijk de mogelijkheid minder afhankelijk te worden van aardgas. Bovendien levert afname van biogas een teler extra punten op om in aanmerking te komen voor een certificaat Groen Label Kas."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.