Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Gewoon goed werk' lang niet vanzelfsprekend

Een fatsoenlijk salaris, een vast contract en goede arbeidsomstandigheden zijn in Nederland lang niet overal vanzelfsprekend.

Ongeveer anderhalf miljoen mensen verdienen minder dan 10 euro per uur. Een op de vijf mensen in het bedijfsleven heeft geen vaste baan.

FNV Bondgenoten wil zich in de cao-onderhandelingen dan ook sterk maken voor vaste banen voor vaste mensen en gelijk loon voor gelijk werk. Dat zei cao-coördinator van de grootste FNV-bond, Anja Jongbloed, maandag in Utrecht.

Vergeleken met twintig jaar geleden is het aantal mensen met zo'n laag inkomen bijna verdubbeld. Het zijn vooral lageropgeleiden, jongeren, vrouwen en de 'nieuwe Nederlanders' die weinig verdienen. De vakbond vreest voor een tweedeling. Supermarkten, de nieuwe postbedrijven, de taxisector en de schoonmaak zijn voorbeelden van branches waar volgens de bond problemen zijn met de naleving van elementaire arbeidsvoorwaarden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.