Home

Achtergrond 159 x bekeken 2 reacties

Gemengd gevoel LTO bij steun glastuinbouw

LTO Noord Glaskracht is tevreden met het extra geld voor de glastuinbouw.

Tegelijkertijd verwijt de organisatie landbouwminister Verburg een passieve houding in de dossiers gasprijs en verspreid glas. "We zijn blij met de verruiming van het Borgstellingsfonds en de extra stimulans voor aardwarmte," zegt Harry Groenwegen van LTO Noord Glaskracht.

Helemaal tevreden is hij niet. De belangenbehartiger vindt dat Verburg zich onvoldoende inspant om de hoge gasprijs aan te pakken. Ook zou zij provincies kunnen dwingen meer te doen om verspreid glas te verminderen. "We ontmoeten passiviteit van de minister in die dossiers. Zij weigert politieke druk uit te oefenen op haar collega op Economische Zaken om de onevenredige koppeling van de olie-en gasprijs aan te pakken", oordeelt hij.

LTO Noord Glaskracht betreurt verder het uitblijven van aanvullend budget voor de sanering van oude kassen en de verplaatsing van verspreid glas. "Volgens Verburg hebben de provincies voldoende financiële middelen om die problemen aan te pakken. Voor oude bedrijven biedt dat soelaas. Maar voor bedrijven die op slot zitten omdat ze niet kunnen uitbreiden, moet extra budget komen. Dat verzoek is afgewezen," zegt Groenwegen.

Toch is de organisatie tevreden met de maatregelen die er wel liggen. In totaal is er 110 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparing en verduurzaming. Zo wordt het onder meer aantrekkelijker te investeren in Groenlabelkas door middel van fiscale voordelen en het versoepelen van de eisen.

Lees ook: Verburg biedt glastuinbouw helpende hand

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris Kweker

  Beste Subsidie,

  Ik weet niet wat u beroep is?
  Maar glastuinders krijgen niet overal subsidie voor, wij zijn geen akkerbouwers!
  Subside is er voor duurzame energie, dan hoeven er tenminste geen kolencentrales bij gebouwd worden!
  Gasprijzen,arbeid,kassen etc allemaal vrije markten.
  Zelfs de verkoop van onze produkten is helemaal vrij en dat is vrij uniek.
  Zelfs kaarsen krijgen tegenwoordig een import heffing.
  Als wij teveel produceren worden wij genadeloos afgestraft.
  Trouwens de tuinbouw met al haar aan en afvoer is van de economische pijlers van Nederland het is maar dat u het weet.

 • no-profile-image

  Subsidie

  Het zijn echte agrariers die LTO'ers alleen maar klagen en klagen dat ze zo weinig krijgen. De glastuinbouw hangt al aan elkaar van subsidie. Iedere andere branche moet maar zien hoe die z'n energierekening gaat betalen daar is geen overheidsinstantie die hen daarbij help een lagere prijs te krijgen op de open energiemarkt.
  HOUD TOCH EENS JULLIE EIGEN BROEK OP !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.