Home

Achtergrond 5 reacties

'Geleidelijke afschaffing nertsenhouderij kost half miljard euro'

Als de nertsenhouderij over tien tot vijftien jaar wordt verboden, dan brengt dat respectievelijk 536 tot 509 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Dat blijkt uit berekeningen van landbouwinstituut LEI, die vandaag zijn gepresenteerd.

De berekeningen betreffen een actualisatie van een rapport, dat vorig jaar is gemaakt. De Tweede Kamer, waar momenteel een initiatiefwet van SP en PvdA wordt behandeld voor een verbod op de nertsenhouderij, had minister Gerda Verburg om actuele cijfers gevraagd.

Volgens het LEI leidt het over tien jaar verbieden van de nertsenhouderij tot een vermogensschade (restwaarde gebouwen, werktuigen, inventaris) van 58 miljoen euro. Als de overgangsperiode vijf jaar langer wordt neemt de schade af tot 31 miljoen euro.

De inkomensschade (waarde van het recht te produceren) is vele malen hoger, zeker gezien de hoge winsten die momenteel worden behaald. Het LEI becijfert deze op 465 miljoen euro. Verder zijn er nog kosten in verband met de sloop van gebouwen, zo’n 13 miljoen euro. Bij deze twee posten is de lengte van de overgangstermijn niet relevant, aldus het LEI.

De verdere behandeling van de initiatiefwet staat geagendeerd voor begin december. Er lijkt geen Kamermeerderheid voor een verbod; PVV en ChristenUnie zijn daar in beginsel wel voor, maar zullen toch tegenstemmen omdat ze de saneringskosten te hoog vinden, en omdat de politiek de nertsenhouderij nog maar enkele jaren geleden groen licht gaf, mits de sector investeert in diervriendelijke houderijsystemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  qwerty

  als die dat winnen met behulp van die slappe knieen van kamerleden dan is dat het einde van de nederlandse veehouderij ,dan zijn we zo arm als daar in noord groningen waar waalkens vandaan komt.In mijn perseptie moeten kamerleden zorgen voor het welzijn van het hele volk. En niet de slippen dragers zijn van deze sub klienische terroristenn

 • no-profile-image

  Marcel

  Joop toch, de nertsen worden in Nederland al gehouden op de leefruimte die uit het welzijnsonderzoek als zeer goed bestempeld is gehoude! En daarom springt de PvD er niet op in want ze hebben niks meer te eisen want dat is al werkelijkheid!! Mede daarom is het schandalig dat er in de Politiek zo schandalig met hardwerkende mensen word om gegaan! DIT ZEGT IETS OVER DIE POLITIEKE PARTIJEN !!! Op deze politieke partijen zou een verbod moeten komen.
  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  math

  Dierwelzijn is een groot toneelspel hier worden allen maar kiezers mee getrokken als je aan dierwelzijn wilt meewerken wordt je tegen gehouden door de gemeente past niet in het bestemmings plan . zegt de ambtenaar nederland is regeltjes land daar gaan wij door naar de kloten nu de nertsen morgen de kippen en dan de varkens
  wanneer worden wij eens wakker

 • no-profile-image

  .

  Joop weet dus net als de rest van NL net zo min van pelsdierenhouden af! nieuwe kooien groenlabel etagekooien en ga maar door.. nooit is het genoeg en aan het einde na een zeer GROTE investering in het bedrijf is er altijd nog te zuren over dat de diertjes lijden en dat het gewoon niet noodzakleijk is om nertsen te houden! mvg, Een klein pelsdierenhouder uit deurze

 • no-profile-image

  joop

  de nertsenhouderij hoeft niet afgeschaft te worden. De nertsenhouderij dient gemoderniseerd te worden zodanig dat het houden van nertsen op een nertswaardige manier kan gebeuren. De ruimte per nerts zal dan ook vele malen groter dienen te worden. Toch apart dat de partij van de dieren hier niet op in springt. Wie nertsvriendelijk nertsen houdt krijgt een keurmerk!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.