Home

Achtergrond

Geen salarismaximum voor commercieel energiebedrijf

Bestuurders van de publieke netwerkbedrijven in de energiesector worden straks gebonden aan een salarismaximum.

De overheid zal zich echter niet bemoeien met de topsalarissen bij commerciële bedrijven die de energie leveren. Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over topinkomens.

De energiebedrijven, waaronder Nuon en Eneco, worden gesplitst in publieke netwerkbedrijven en commerciële leveringsbedrijven.
De publieke netwerkbedrijven zullen zich moeten houden aan de Balkenendenorm van 176.000 euro. Omdat de losgekoppelde commerciële bedrijven straks moeten opboksen tegen grote buitenlandse concurrenten, krijgen zij geen norm opgelegd.

Rondom het uitgebreide debat over topinkomens in de semipublieke sector werd ook bekend dat steeds meer directeuren van woningcorporaties meer verdienen dan een minister. Vorig jaar zaten ongeveer 115 van de 850 topmensen boven deze grens. In 2006 ging het nog om honderd van de ongeveer 950 corporatiedirecteuren.

De Tweede Kamer vindt dat bestuurders van woningcorporaties niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm. Minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken houdt desondanks vast aan het kabinetsplan dat woningcorporaties verplicht zelf een code voor het maximumsalaris op te stellen. Die bovengrens moet vervolgens wettelijk worden vastgelegd. De bewindsman noemde dat ”een wezenlijke stap, waarvan de betekenis moeilijk te overschatten is”.

Hij verdedigde deze keuze met het argument dat woningcorporaties een mengvorm van publieke en commerciële ondernemingen zijn. Enerzijds leven ze niet van subsidies en moeten de corporaties zichzelf bedruipen. Aan de andere kant dienen ze wel het publieke belang van volkshuisvesting.

Minister Wouter Bos van Financiën heeft de Kamer toegezegd dat hij gaat kijken of voor vacatures voor bestuursposten bij staatsdeelnemingen eerst de salarisvoorwaarden kunnen worden gepubliceerd. Hij vindt dat ”een sympathieke gedachte” om topinkomens in te dammen.

Bos reageerde daarmee op een voorstel van de CDA-fractie. De christendemocraten willen dat voor belangrijke functies bij staatsbedrijven eerst de beloning publiek wordt en pas daarna een benoeming volgt. Met die aanpak kan de Kamer nog ingrijpen als er overdreven hoge salarissen worden geboden voor bestuursfuncties bij bijvoorbeeld de spoorwegen of Schiphol.

Het salaris dat VVD’er Gerrit Zalm krijgt als topman van de combinatie Fortis Bank Nederland en ABN Amro, werd woensdag ook bekend. Hij ontvangt een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarnaast krijgt Zalm bij de verkoop van de combinatie zelf een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt op de transactie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.