Home

Achtergrond 666 x bekeken 24 reacties

’Geen antwoord op derde agrarische crisis’

De landbouw stevent af op een derde, wereldwijde crisis. De Nederlandse agrarische sector lijkt daarop nauwelijks een antwoord te hebben. Dat schrijft hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg vandaag in een opinieartikel in het Agrarisch Dagblad.

Volgens Van der Ploeg zou de sector lering moet trekken uit eerdere internationale crises. In 1880 leidde de import van goedkope bulkproducten, vooral graan uit de VS, tot de eerste grote malaise in de Europese landbouw. In de jaren ’30 van de vorige eeuw veroorzaakte een forse daling van de koopkracht een crisis.

De huidige internationale financiële problemen kunnen leiden tot een derde crisis. Er zijn nu complicaties waarvan bij eerdere crises geen sprake was. Zo is tegelijkertijd sprake van zowel een koopkrachtdaling als goedkope importen. ”Het gaat nu juist om de ’duurdere’ producten die elders, met zeer goedkope arbeid, op goedkope grond, en zonder al te veel milieuzorg, worden geproduceerd. Asperges uit Peru, kippenvlees uit Thailand, varkensvlees uit Brazilië”, schrijft Van der Ploeg.

De hoogleraar meent dat de Nederlandse landbouw nauwelijks serieus is voorbereid op de mogelijke gevolgen van de financiële en economische crisis voor de landbouw. Arrogantie in de top van de Nederlandse agrarische sector leidt ertoe dat geen goede tegenmaatregelen worden getroffen, aldus Van der Ploeg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vrees dat van der Ploeg het gelijk aan zijn zijde gaat krijgen. Het feit dat buiten Nederland/Europa aan de milieuzorg weinig aandacht wordt geschonken wat leidt tot goedkope importen heeft van der Ploeg goed gezien. De genoemde arrogantie in de top van de agrarische sector wil ik liever bestempelen als onnozelheid en egotripperij van agrarische bestuurslagen waardoor ze als vliegen aan de honing blijven plakken.
  Het eeuwig polderen kost bakken geld voor de primaire landbouw. Het behaalde resultaat is vaak niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Er zitten gewoon te veel mensen op de agrarische springplank voor een vervolgcarriere buiten de sector. En de Nederlandse boer betaalt de rekening.

 • no-profile-image

  Negativo

  Je tegenverweer is slecht onderbouwd Jan.
  Ik geloof persoonlijk wel in de negatieve verwachtingen. Er gaan gekke dingen gebeuren.
  Hopenlijk komt het niet uit!

 • no-profile-image

  de denker

  Wie Jan Douwe kent weet dat hij een eigen mening heeft en de vooral op zijn manier brengt. ik heb les van hem gehad maar vele zaken die hij aanstipte komen wel uit. Veel agrarisch nieuws gaat namelijk over de successtories (kijk naar foto reportages, nooit iemand die iets zo zo repareert om maar weer verder te kunnen), maar er is een groot middenveld en die krijgen de klappen.
  Als de politiek welzijn- en milieu meeneemt in de eisen voor import EU worden er voor "onze boeren" goede maatregelen genomen.

 • no-profile-image

  P Nicolai

  vd Ploeg heeft gelijk dat inporten uit lagelonen landen de markt voor de ned. landse boeren verzieken
  Maar de grootste schuldige is DE EU met de ned.Regering,met hun regelgeving moet er hier steeds meer goede landbouwgrond worden ontrokken voor natuur,terwijl er in die goedkope landen maar raak gekapt wordt om zo hun produkten maar goedkoop bij ons in de winkels te krijgen,terwijl hier de boeren op apengapen liggen door alle regelgeving voor mest ,gewasbescherming en dier welzijn ,ed.
  Blijft er maar een mogelijkheid over De boer hier er uit en de zogenaamde natuur er in.
  Niet wetend dat voor elke Ha natuur hier ,daar 20Ha Oerbos (de longen van deze Aarde) gekapt wordt ,daarna bebouwd wordt en vervolgens woestijn word.
  bedankt EU en ned.staat..

  Afz de pesimist

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Overeenkomst tussen wereldwijde crisis en een vrouw is dat je kunt kiezen tussen er naar kijken of er aan failliet gaan. Wat kies jij?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou vrijgezel, ik pareer liever een crisis dan mijn vrouw. Grapje, ik heb geen klagen met mijn vrouw.

 • no-profile-image

  optimist

  een kat in het nauw maakt rare sprongen.. wat er ook gebeurd, de landbouw overleeft het wel

 • no-profile-image

  koetje

  Het komt misschien zeer naief over,@gert groningen maar de eeu is destijds wel opgericht met een aantal belangrijke doelstellingen die veelal bedoeld zijn om een antwoord te hebben op toekomstige crisistijden

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hoe de benadering naar vrouwen toe ook zal moeten zijn, volgens wie dan ook, heeft geen vrouw opgeleverd. Dan zal de derde wereld crisis vast niet meer dan een droom van Jan Douwe van der Ploeg zijn. Of zijn er toch nog ongetrouwde vrouwen met lef.......

 • no-profile-image

  henk

  @ Gert Dr, Hoe kom je erbij dat mexicanen voor een fooi werken en dat je ze allemaal bestempeld dat ze illegaal zijn !!! waar haal je dat vandaan man ? De mexicanen worden ingezet met dezelfde reden dat de polen werden ingezet in nederland omdat de lokale bevolking niet wil werken. Er zijn er zeker net zoveel legaal als illegaal en voor iedereen word er belasting betaald en de mexicanen verdienen meer dan de lokale bevolking met vergelijkbare jobs. Goede weknemers worden goed betaald net zo als in nederland anders zijn ze zo verdwenen. Het zijnniet deze kosten die onze kostprijs naar beneden halen. Jullie vasten kosten zijn veeeeeeeel te hoog en jullie maken het iedere dag hoger als het kan ,quotum prijs gaat weer omhoog , landprijzen omhoog en de melkprijs zit onderin de put. Verschil is of je 120.000liter per dag levert of 3000 liter en dat over je vaste kosten kan verdelen en verdeel dat over je melkstal ect. Geluk ermee Gert.

 • no-profile-image

  Boer

  Tuurlijk Nijkerk,tegen je moeder kan niemand op.Helaas heeft ook zij niet het eeuwige leven.Je moet waarschijnlijk je kennismakings advertentie iets aanpassen zoals:Sportieve vrijgezel Nijkerk met grote stal zoekt vrouw met veel melk.Of vrijgezel(Nijkerk) die moeilijk afstand doet van geld zoekt dito vrouw zodat we samen uit centen koperdraad kunnen maken.Of je doet er nog een schepje bovenop.Vrijgezel Nijkerk zoekt vrouw met flink inkomen om samen de quotumloze toekomst tegemoet te gaan.Gewoon wat onopvallende hints dat je niet op zoek bent naar een vrouw met een gat in de hand.Je zult zien dat er op elke pot een deksel past.Wat denk je melkveehouder,zullen we hem maar opgeven bij boer zoekt vrouw?

 • no-profile-image

  gert

  door de strenge europese en nederlandse regelgeving raakt de europese en nederlandse landbouw in een nadelige exportpositie

 • no-profile-image

  jan

  Veel positief nieuws heb ik eerlijk gezegd zelden vernomen van de heer v/d Ploeg.
  Misschien word het tijd dat deze zwaarmoedige hoogleraar eens stopt met azijnzijken en versneld van zijn pensioen mag gaan genieten.

 • no-profile-image

  koetje

  Bij al die door JD genoemde crisistijden was het ieder voor zich en van georganiseerde landbouw was totaal geen sprake, nu heb je de EU en het lijkt mij sterk als deze het zover zal laten komen .Ook de VS laat zijn boeren niet verzuipen als het er op aankomt.

 • no-profile-image

  henk

  Als het slechter gaat roepen zulke hoogleraren dat nog veel slechter gaat .

 • no-profile-image

  Gert

  Ik ben werkelijk verbaasd over de negatieve reacties op het artikel van vd Ploeg - en de struisvogel-"kop in 't zand" redenaties - door deze en gene op deze reactiepagina.
  OK, je kunt het met hem eens zijn of niet, ieder z'n eigen, maar om er nu maar vanuit te gaan dat de politiek (de EU) het niet zo ver laat komen is wel erg naief. Ook ik dacht dat het wel meeviel maar het lijkt me beter de zaak nog eens te heroverwegen en te dicussiëren op bais van argumenten dan, met de wens als vader van de gedachte, makkelijk te roepen dat "de landbouw het wel overleeft".

 • no-profile-image

  gerard

  de redenatie van vd Ploeg moet je altijd in je overweging meenemen, wellicht zet hij zwaar aan, al ga ik ver met hem mee, want vaststaat dat veel productie gericht word geproduceerd en te kort marktgericht, dikwijls op niks af !
  alleen daarom al is zijn opmerking zinvol en dwingt tot nadenken.

 • no-profile-image

  gerrit

  Nou ik begrijp niet dat iemand deze zure eigenheimer nog serieus neemt. Altijd als er negatief nieuws nodig is over de landbouw dan halen ze Jan-douwe weer voor de dag.
  Hij is hoogleraar in een door hemzelf bedachte wetenschap en moet ook zijn eigen pensioen opbouwen en dat doet hij door vooral negatief te zijn.

 • no-profile-image

  boerin

  Helaas heeft de hoogleraar WEL gelijk.
  Wil je boer blijven dan zul je de maatregelen moeten nemen die de Overheid voorschrijft, ook al zijn ze de grootste waanzin. Ze schaden het milieu en verhogen de kostprijs. Het geeft NU veel werkgelegenheid : de bouw van luchtwassers, mestvergisting, transport van mest over grote afstanden, mestopslag voor het grootste deel van het jaar, eisen over dierwelzijn, dure sproeimiddelen en nieuwe apparatuur om dat spul te verwerken, arbo-eisen voor personeel.
  Het is vreselijk laf om de produkten van over de grens zonder deze eisen toe te laten en dan ook nog onder Nederlands label omdat het in Nederland verpakt is !!!
  Wil je boer blijven dan MOET je investeren om steeds weer aan de Nederlandse eisen te kunnen voldoen.

 • no-profile-image

  gert

  als een hoogleraar het niet meer weet,wie moet het dan weten? juist ,een boer met een nuchter boerenverstand,die komt het verst

 • no-profile-image

  gert

  amerika kan nu heel goedkoop zuivel exporteren,de grote melkveebedrijven werken daar met illegale werknemers ,vooral mexicanen die daar voor een fooi willen werken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou boer knap ver weg, het is misschien wel een poging waard om hem in de benen te krijgen. Is wel te hopen dat hij niet tussen het potje en de deksel terecht komt. Kwestie van rondsnuffelen en niet op het bedrijf blijven hangen. Zo hebben de meesten hun geluk gevonden. Tja, en zoekt ie alleen een huishoudster, werkezel of financier, dan zijn de opties een uitzendbureau, de bedrijfsverzorgingsdienst of de bank.

 • no-profile-image

  boer

  Nee Nijkerk,Melkveehouder bedoeld niet dat je je advertentie bij die instellingen binnen op het prikbord moet gaan hangen.Dat is "goedkoop".

 • no-profile-image

  oostlander

  Let maar eens op deze crises zorgt er voor dat het bureaucratische elite in Brussel een pas op de plaats moet maken of misschien zelfs wel moet inkrimpen! Een goede zaak want de te verdelen bedragen zijn lachwekkend hoog en worden meer besteed aan het instand houden van een veel te duur instituut dan dat het daadwerkelijk aan de burgers ten goede komt. Je moet er niet aan denken dat er straks vanuit brussel een equivalent aan onzin over ons uitgestort gaat worden want Brussel is veel verder weg en onbereikbaarder dan Den Haag.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.