Home

Achtergrond 171 x bekeken

G20 wil 'nodige' stappen zetten voor stabiliteit

De ministers van Financiën van 's werelds grootste economieën zijn zondag overeengekomen dat ,,alle benodigde stappen moeten worden genomen om vertrouwen en stabiliteit te herstellen in de wereldwijde markten''.

Dat bleek zondag uit een verklaring van de G20, die dit weekeinde in het Braziliaanse Sao Paulo bijeenkwam. De groep van financiële ministers en vertegenwoordigers van centrale banken moest het voorwerk doen voor de G20-top over de financiële crisis, komende week in Washington.

De groep is het erover eens dat er grootschalige hervormingen plaats moeten vinden in het wereldwijde financiële systeem, dat getroffen is door de internationale kredietcrisis. Specifieke voorstellen zijn echter niet naar voren gekomen. In de verklaring was verder te lezen dat ,,de wereldwijde crisis ook wereldwijde oplossingen vereist en een aantal algemene principes.''

De G20 wordt gevormd door de negentien belangrijkste economieën in de wereld en de Europese Unie. Eerder op de dag zei de Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva dat er een nieuwe financiële architectuur nodig is in de wereld om te kunnen reageren op de verdieping van de financiële crisis. ,,We moeten de verleiding weerstaan om eenzijdige maatregelen te nemen.''

Da Silva werd in zijn pleidooi voor een verandering ondersteund door Wereldbankpresident Robert Zoellick, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was. ,,We moeten het multilaterale systeem moderniseren om belangrijke ontwikkelingslanden zoals Brazilië erbij te betrekken'', zei hij. Daaraan voegde hij toe binnen twee jaar grote veranderingen in het internationale systeem te verwachten.

Opkomende economieën vinden dat ze onder de huidige verdeling niet genoeg vertegenwoordiging hebben in internationale organen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Ze willen bovendien dat de status van het overleg tussen de landen van de G20 tot boven het mandaat van ministers van Financiën wordt getild, tot het niveau van regeringsleiders, net zoals bij de G7.

Zoellick zei afgelopen maand dat de G7 van zeven grote industrielanden ,,niet langer functioneert'' bij het herstellen van de economie, maar dat een systeem waarbij twintig grote economieën beslissingen moeten nemen, te onhandelbaar is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.