Home

Achtergrond 201 x bekeken

Fruitteelt op zoek naar gentech-appel

De in Inova BV verenigde Nederlandse fruitteelt is op zoek naar een nieuw appelras dat resistent is tegen schurft, meeldauw én vruchtboomkanker.

Inova hoopt er te komen met cisgenese, genetische modificatie binnen de soortgrenzen. Directeur Karel van der Linden van Inova is de hoop toegedaan dat een appelras met uit andere appelrassen ingebouwde resistentiegenen op meer maatschappelijke acceptatie zal stuiten dan transgene gewassen met 'vreemde' genen. "Veredelen door kruising gaat in de fruitteelt erg traag. Dat kan versneld worden met merkertechnologie, waarmee in een veel vroeger stadium kan worden bekeken of een kruising de gewenste eigenschappen heeft. Maar veel effectiever nog is cisgenese."

Het inbouwen van soortvreemde genen (transgenese) zou ook snel en effectief zijn, maar is maatschappelijk veel minder aanvaard. En ook in de Nederlandse fruitteelt kan deze techniek niet op goedkeuring rekenen, stelt de directeur van de door de vijf fruitafzetorganisaties en de opgezette BV. "Veel fruittelers zijn gelovig en willen binnen de scheppingsorde blijven. Want de Heer heeft alles gemaakt naar zijn aard."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.