Home

Achtergrond 1 reactie

Franse melkveehouders voeren acties verder op

Franse melkveehouders hebben hun acties in het hele land verder opgevoerd nu een nieuwe ronde onderhandelingen over de melkprijs niets heeft opgeleverd.

In sommige streken zijn inmiddels duizenden liters melk in rivieren of putten geloosd, terwijl elders de blokkades van melkfabrieken zijn hervat. Een toenemend aantal boeren weigert melk te leveren waardoor sommige zuivelfabrieken nog maar op 20 procent van de capaciteit draaien.

De scherpste acties doen zich opnieuw voor in het westen van het land, het belangrijkste Franse melkgebied. Daar benadrukken de regionale boerenleiders "dat we best een prijsverlaging willen accepteren maar dat moet wel in het redelijke blijven."

''Onze melk heeft een prijs, het moet meer opbrengen dan een liter water,'' aldus Yoann Le Grand van de regionale afdeling van de Jeunes Agriculteurs. Sommigen van zijn collega's stellen "dat we nu net zo veel voor onze melk vangen als onze vaders twintig jaar geleden."

De organisatie van melkveehouders FNPL waarschuwt dat het conflict op een onomkeerbare manier uit de hand dreigt te lopen. ''Op dit moment lijken er geen mogelijkheden voor een constructief overleg. De FNPL erkent dat er problemen zijn op de markt voor industriële producten, maar onderstreept tegelijkertijd dat de veehouders gezien hun kostenniveau geen enkele mogelijkheid hebben om een belangrijke verlaging van de melkprijs op te vangen,'' aldus de FNPL in een diplomatiek opgestelde verklaring na het afbreken van een nieuwe gespreksronde gistermiddag.

De melkveehouders doen een beroep op de zuivelfabrikanten 'een constructieve houding' aan te nemen omdat er anders ernstige gevolgen dreigen voor de hele Franse melksector.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    wanhopige boeren,heel begrijpelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.