Home

Achtergrond 178 x bekeken

Franse melkveehouders bereid tot 'dragelijke' prijsverlaging

De Franse organisatie van melkveehouders FNPL wil praten over een 'dragelijke' verlaging van de melkprijs.

De FNPL is daarmee bereid water bij de wijn te doen om uit de nu al maanden durende impasse te komen, aldus voorzitter Henri Brichart.
''We realiseren ons dat een akkoord zeker een verlaging van de melkprijs omvat, maar het is noodzakelijk dat die verlaging dragelijk is voor de producenten. We zullen een akkoord daarom accepteren maar niet onder alle voorwaarden,'' aldus de voorzitter van de Fédération nationale des producteurs laitiers na een speciale bijeenkomst van de bestuursraad.

Brichart wordt daarin ondersteund door voorzitter Jean-Michel Lemétayer van de boerenkoepel FNSEA: ''We lopen het risico dat een akkoord niet erg goed voor ons zal uitpakken. Maar zonder akkoord wordt de situatie alleen erger. We moeten er alles aan doen om er uit te komen.''

Melkproducenten en de cooperaties en zuivelbedrijven hebben aangekondigd maandag weer om de tafel te gaan zitten. Die derde overlegronde volgt op dagenlange blokkades van een groot aantal melkbedrijven in heel Frankrijk. Volgens Brichart moeten de melkprijzen van een jaar geleden het uitgangspunt vormen. De FNPL berekent dat de gemiddelde melkprijs in de laatste twee maanden van vorig jaar rond de 350 euro per 1000 liter schommelde. In het eerste kwartaal van 2008 ging dat verder omhoog naar 380 euro. De cooperaties en zuivelbedrijven willen gezien de situatie op de wereldmarkt en de economische crisis een verlaging die volgens de FNPL op 40 tot 70 euro per 1.000 liter uit zou komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.