Home

Achtergrond 182 x bekeken

Franse industrie verwerkt minder graan en fruit

De Franse agrarische industrie ziet haar activiteiten verder inzakken. In de vlees-, dranken- en bakkerijsector is sprake van een afname. Andere sectoren zien hun groei afremmen.

De industriële verwerking van groente en fruit in Frankrijk zag de productie in het eerste helft van dit jaar met bijna 8 procent zakken. Volgens de Franse informatiedienst Agreste is dat te wijten aan de slechtere gang van zaken bij vruchtendranken. In de graanverwerkende sector liep de productie met 5,7 procent terug, terwijl de vleesindustrie 1 procent moest inleveren. In de zuivelsector is nog sprake van een groei met 2,2 procent, maar dat is minder dan in de voorafgaande maanden.

Agreste denkt dat de problemen te wijten zijn aan teruglopende consumentenbestedingen in combinatie met een geringere uitvoer. In het tweede kwartaal besteedden de Fransen 2,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer heeft onder meer te kampen met teruglopende verkopen van champagne in de VS, een minder sterke groei van de zuivelexport en geringere uitvoer van groente en fruit.

De werkgelegenheid in de Franse agrarische industrie is in de eerste helft van dit jaar met 5.200 arbeidsplaatsen verminderd, waarmee de sector aan 549.000 mensen werk biedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.