Home

Achtergrond 1 reactie

Franse boeren in hele land de straat op om lage prijzen

Uit protest tegen de lage prijzen voor schapen- en rundvlees, voor melk en granen zijn Franse boeren massaal de straat op gegaan in het hele land.

De boeren protesteerden bij supermarkten en verwerkers en blokkeerden in Parijs het hoofdkwartier van de UMP, de partij van landbouwminister Michel Barnier. Deze beloofde de boeren per direct een noodplan, dat hij op 12 november wil presenteren. Voorzitter Jean-Michel Lemétayer van grootste boerenorganisatie FNSEA waarschuwde gisteren direct al dat er op die datum wel een concreet plan moet liggen, dat vooral de schapen- en rundveehouders tegemoet komt. Foto AFP

Buurman Jos van Rijn helpt fruitteler Cornelis Uijttewaal bij het snoeien van zijn perenbomen. De beide telers snoeien zo beurtelings om de week bij elkaar. Het perceel van Uijttewaal in Schalkwijk leverde dit jaar 80 procent van de normale Conférenceproductie. De teler is daar zeer tevreden over. Landelijk zijn de Conférenceprijzen twee keer zo hoog door een fors lagere productie. “Dit perceel ligt tussen het Amsterdams Rijnkanaal en de oprit van een brug. Het was daardoor warmer bij de zetting.” Foto William Hoogteijling

De VOF in de Wind in het Groninger Godlinze heeft alle koolrapen in één dag geoogst met een bietenrooier. De VOF, bestaande uit Caroline Kardet en Okke Wiersema, heeft 2 hectare geteeld. De koolrapen zijn bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie, zegt Caroline Kardet. ”Aan de transportband sorteren we de koolrapen eruit die lichter zijn dan een kilo. Die gaan weg voor de versmarkt. Het rooien is prima verlopen. We rooien in twee fasen. Tussen rooien en oprapen zit zo’n half uur.” Foto Koos van der Spek

Loonbedrijf Markusse rooit knolselderij voor Jean-Paul Goense uit het Zeeuwse ’s-Gravenpolder. Het bedrijf oogst in totaal 350 ton knollen van 7 hectare. ”De kwaliteit van de knolselderij is goed”, vertelt Goense. ”De maat is geschikt om af te zetten op de versmarkt. In de augustus leek het er nog op dat we dikke knollen zouden krijgen, maar door het droge weer in september zijn ze niet te groot geworden.” Goense brengt de knollen in de koelcellen om ze in het voorjaar af te zetten. Foto Anton Dingemanse

Melkveehouder Otto Koehein en zijn zoon Peter zijn druk in de weer om het laatste gras van het land te halen. Voer van echt hoge kwaliteit halen ze niet binnen, weten ze. Maar op zo’n 4 hectare land was het gras te lang om te laten staan. Voor het jongvee is het gras bovendien goed genoeg, aldus Koehein. Gisteravond moest de melkveehouder uit het Gelderse Kerichem het gras wikkelen. Vandaag worden de balen van het land gehaald. De familie Koehein heeft een melkveebedrijf en fokt en verhandelt daarnaast Shetland-pony’s. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de warme winter is begonnen in frankrijk

Of registreer je om te kunnen reageren.