Home

Achtergrond

Fouten bij EU-uitgaven

Veel fouten bij plattelandssteun. Het is de jaarlijkse conclusie van de Europese Rekenkamer over de uitgaven van de Europese Unie.

Dit jaar had de Rekenkamer echter iets bijzonders in petto: ondanks die fouten keurde zij voor het eerst in 14 jaar die jaarrekening goed.
De vraag is of dat komt omdat de Europese Unie ineens zoveel zorgvuldiger is omgegaan met het budget of dat er politieke redenen aan ten grondslag liggen.

In elk geval is opvallend dat het vier jaar geleden door de Commissie geuite streven om op z’n laatst dit jaar een goedkeurende verklaring te krijgen, exact is gehaald. Het brengt critici op de cynische gedachte dat sommige leden van de Commissie herkozen willen worden en dus een gunstig rapport nodig hadden.

Wie het document goed leest, wordt niet vrolijk. Er zitten veel fouten in de betalingen: sommige boeren krijgen steun terwijl ze niet aan de voorwaarden voldoen, anderen moeten eindeloos wachten terwijl zij wél recht op geld hebben. Vooral bij plattelandssteun gaat veel mis. Opvallende en belangrijke constatering: anders dan de kwade reuk die de inkomenssteun in de publieke opinie heeft, gaat er daar weinig mis.

Jammer genoeg gebeurt te weinig aan het echte probleem, waar aanvrager én betalende instantie mee kampen: de regelgeving is veel te complex. De Rekenkamer zou vereenvoudiging ervan als keiharde voorwaarde voor goedkeuring moeten stellen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.