Home

Achtergrond 492 x bekeken 2 reacties

Forse verliezen door koersdaling Britse pond

Varkensvleesbedrijven hebben flink last van de koersdaling van het Britse pond. Sinds begin deze maand is de koers van het pond ten opzichte van de euro met ongeveer tien cent gedaald.

Nederland exporteert per week zo’n 2.000 tot 3.000 ton bacon naar Groot Brittannië (cijfers van het PVV). Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse varkenssector. De koersdaling komt dan ook hard aan.

Omdat bacon door de Britten in ponden wordt betaald, ontvangen de vleesbedrijven in euro’s een stuk minder. Per kilo kan dat al gauw tien tot vijftien eurocent schelen. De verwachting is bovendien dat de prijzen op korte termijn niet zullen stijgen.

Concreet kunnen de belangrijkste vleesbedrijven nog nauwelijks aangeven wat de effecten zijn, maar het is duidelijk dat de marges op de baconhandel onder druk staan. De schade als gevolg van valutadalingen is soms te beperken via een verzekering, maar op het ogenblik zijn verzekeringsmaatschappijen hier niet happig op.

Het meest optimistisch is nog wel vleesbedrijf Van Rooimeat in Helmond. "Wij hebben een week of drie geleden, toen het pond nog vrij gunstig stond, een contract afgesloten voor een jaar tegen de toen geldende koers. Dat pakt nu gunstig uit", aldus directeur Marc van Rooi.

Bij Vion zijn de geluiden zorgelijker. "Deze koersval kan grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat", zo stelt woordvoerder Marc van der Lee. Volgens Van der Lee hebben de Britse Grampian-bedrijven, waar Vion sinds juni eigenaar van is, niet zo heel veel last van de koersval van het Britse pond, omdat het hier vooral handel binnen het Britse koninkrijk betreft. Richard van der Kruik van de brancheorganisatie COV stelt dat bedrijven op korte termijn hun verliezen zullen moeten nemen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Piet

    Ik citeer: "Bij Vion zijn de geluiden zorgelijker" Deze zorgen kunnen we terug vinden in het verschil van uitbetalen tov. oa. de duitste slachterijen.

  • no-profile-image

    pietje precies

    bij vion hebben ze nog nooit kunnen tellen, en dat kunnen ze nog niet. Dadelijk een verlies precenteren en de schuld geven aan de dalende pond maar wel een goude handdruk op 31-12 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.