Home

Achtergrond 276 x bekeken 2 reacties

Financiële tyfoon weer terug van weggeweest

Nadat aandelen enige tijd in relatieve luwte leken te verkeren, lijkt het waardepapier nu weer speelbal van een financiële tyfoon.

Beurzen noteerden de laagste koersen sinds het uitbreken van de crisis, vooral dankzij sombere berichten over werkloosheid en economische groei.

In een week tijd verloor de AgD-beursindex 7,8 procent. Op jaarbasis staat de koers zelfs 31 procent lager. Geen enkel fonds eindigde in de afgelopen week in de plus. Toeleverende concerns zagen zich geconfronteerd met een mix aan problemen: boeren hebben minder te besteden door de teruglopende koopkracht van consumenten. Ook daalden prijzen van landbouwgrondstoffen op de termijnmarkt in Chicago.

Daardoor zullen boeren mogelijk minder inzaaien of minder productiemiddelen aanschaffen. Daar komt een hogere dollarkoers en een dalende olieprijs (die ethanol minder aantrekkelijk maakt) nog bij. Vooral op woensdag en donderdag werden verliezen op de aandelenbeurzen genoteerd.

Mechanisatieconcerns waren de grootste slachtoffers in het bloedbad op de beurzen. Case New Holland verloor in een week tijd 25,8 procent, Agco (onder meer Fendt en Massey Ferguson) 25,4 procent en John Deere 14,9 procent. Ze zijn door de grote investeringssommen die met hun producten gepaard gaan meer conjunctuurgevoelig dan andere toeleverende bedrijven.

Het aandeel van graanhandelsconcern Bunge won maandag nog nadat het bekendmaakte JR Short Milling, een graanverwerkingsbedrijf uit Illinois, over te nemen. Later in de week viel het aandeel, mede door het nieuws dat Bunge zich gedwongen voelde een kredietvoorziening ter waarde van 850 miljoen dollar (675 miljoen euro) te treffen.

Een matige liquiditeitspositie maakt volgens analisten vleesverwerkers als Tyson Foods, Smithfield Foods en Pilgrim’s Pride blijvend kwetsbaar. Dalende energie- en voerkosten kunnen dit vooralsnog onvoldoende compenseren.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ryan Molendijk

    @vrijgezel. Die volgt, meestal een half jaartje later.

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Het is niet zinnig om te kijken wat de beurzen, zoals de aex, doen. De vraag is:Wat gebeurt er met de beurs van de consument?

Of registreer je om te kunnen reageren.