Home

Achtergrond 175 x bekeken

Europa leidt internationale stijging landbouwhandel

De waarde van de internationale handel in landbouwproducten is in 2007 19 procent toegenomen.

Europa nam niet minder dan 46 procent van de totale export voor haar rekening. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat is vooral het gevolg van 17 procent hogere prijzen De exportstijging van landbouwproducten is volgens de opstellers de grootste sinds het millenniumjaar. Voor de Europese land- en tuinbouw was de exportstijging gelijk aan het totaal: 19 procent. De VS exporteerde 17 procent meer.

Het WTO-rapport verklaart de toename uit een groeiende vraag vanuit ontluikende economieën, de expansie van biobrandstoffen en hogere kosten voor meststoffen. Ontwikkelde economieën als de VS, Europa en Japan importeerden in volume en waarde juist minder.

De importwaarde van de twaalf nieuwe lidstaten van de EU steeg wel met 27 procent. Het verschil in handelsbalans is tussen landen vaak dramatisch toegenomen. Netto-exporteurs van voedingsmiddelen en grondstoffen, zoals Brazilië en Rusland, hebben “enorm geprofiteerd”, aldus het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.