Home

Achtergrond 180 x bekeken

Euro steeds populairder in Zweden

Een groeiend aantal Zweden wil de eigen munteenheid, de Zweedse kroon, graag inruilen voor de euro.

Dat bleek maandag uit een enquête van het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. 44 procent van de 1006 ondervraagden wil dat Zweden de kroon opgeeft en toetreedt tot de eurozone. In mei lag dit percentage bij dezelfde enquête nog op 34,6 procent. 48 procent van de Zweden houdt een voorkeur voor de eigen munteenheid, tegenover 51,7 procent in mei.

De kroon is de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald ten opzichte van de euro en de dollar. Veel beleggers ruilden door de onrust op de financiële markten hun kleinere valuta's, zoals de Zweedse kroon, in voor die grotere en veiliger geachte munteenheden.

De inwoners van Zweden wezen deelname aan de euro in september 2003 in een referendum van de hand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.