Home

Achtergrond 259 x bekeken 2 reacties

'Erwinia besmettelijker dan gedacht'

Miniknollen van pootaardappelen zijn vrij van erwinia.

Maar in een onderzoek met 30 partijen Desirée en Kondor bleek na de tweede vermeerdering in het veld dat 30 procent van de planten latent besmet is met de bacterieziekte. Dan is de plant wel besmet, maar toont geen verschijnselen. "Erwinia is veel besmettelijker dan gedacht", zei onderzoeker Sjefke Allefs van Wageningen UR maandagavond op een LTO-bijeenkomst in Toldijk.

Allefs presenteerde daar de resultaten van het project Bacterievrije Pootgoedteelt, dat dit jaar afloopt. "Het is onduidelijk hoe pootgoed besmet raakt met erwinia. Een probleem is dat een plant er gezond uit ziet, terwijl de bacterie zich in de grond sterk heeft verspreid. Een ander probleem is dat een latente besmetting met de bacterie lastig is aan te tonen."

Het onderzoeksinstituut LEI berekende onlangs dat erwinia de pootgoedsector 17 miljoen euro per jaar kost. Daarom is een Deltaplan Erwinia opgesteld. Allefs: "Het onderzoek wordt geïntensiveerd. Het landbouwbedrijfsleven neemt een deel voor haar rekening. We praten met de overheid over ondersteuning van toegepast en fundamenteel onderzoek."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  hallo
  een vraag over freesia knollen
  Erwinia in de knollen is hier ook wat over bekent.
  zoja dan hoor ik dit graag van u.

  vr.gr.johan

 • no-profile-image

  Anko Postma

  In uw bericht over de besmetelijkheid van Erwinia in de nieuwsbrief van 5-11 staat dat de heer Allefs onderzoeker is bij WUR.

  Dat is niet correct. Allefs werkt bij Agrico Research.

Of registreer je om te kunnen reageren.