Home

Achtergrond 219 x bekeken

Energie Agentschap: roer moet om

De financiële crisis en de stagnerende groei van de economie mogen geen redenen zijn om het kalmer aan te doen met het klimaatbeleid.

Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in de jaarlijkse World Energy Outlook, waarin het pleit voor energiebesparing en lagere uitstoot van het broeikasgas CO2.

Bij ongewijzigd beleid zal wereldwijd de vraag naar energie met 1,6 procent per jaar toenemen. In het jaar 2030 zal de vraag naar energie dan 45 procent hoger zijn dan in 2006. Daarvan zal dan 80 procent moeten komen van olie, gas en kolen met alle gevolgen vandien. Als de huidige trend doorzet, stevent de wereld op de lange duur af op een stijging van de temperatuur met 6 graden.
De vraag naar olie zal bij ongewijzigd beleid toenemen van 85 miljoen vaten per dag nu tot 106 miljoen in 2030. Dat is overigens tien miljoen vaten per dag minder dan vorig jaar nog werd verwacht. Dat laatste heeft te maken met lagere inschatting van de economische groei en hoger dan tot dusver verwachte olieprijzen.

Investeringen zijn nodig om aan de vraag naar olie te kunnen blijven voldoen. In de prognoses is er in 2015 nog een tekort van zeven miljoen vaten per dag. De verwachting is dat de olie er wel is, maar er moet volgens hoofd crisisbeleid Aad van Bohemen van het IEA nog het nodige gebeuren om het te kunnen winnen. De vraag naar kolen zal nog sneller toenemen. De vraag naar energie zal vooral groeien in India en China.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt het rapport ,,een riskant, defensief en pessimistisch scenario-van-de-wanhoop''. Volgens de organisatie wordt te veel uitgegaan van ,,energie-opties uit de vorige eeuw'' zoals kolen en kernenergie en te weinig van duurzame energie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.