Home

Achtergrond

Eerste aanbieding graan voor interventie

De EU heeft voor het eerst sinds drie jaar graan aangeboden gekregen voor interventie.

Het betreft 14.352 ton graan uit Hongarije, Slowakije en Tsjechië. De interventie is op 1 november open gegaan. Als het voldoet aan de eisen koopt de Europese Commissie het graan voor de interventieprijs van € 101,31 per ton.

De aanbieding voor de interventie komt niet onverwacht, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De graanprijzen zijn in Oost-Europa gedaald. Daar is de interventieprijs hoger dan de marktprijs."

Er is deze week 1.400 ton tarwe, 4.912 ton gerst en 8.040 ton mais aangeboden. De woordvoerder is verbaasd dat mais is aangeboden. "Voor tarwe en gerst gelden geen maximale hoeveelheden. Voor mais geldt dat de Commissie maximaal 700.000 ton opkoopt. De inschrijving voor mais loopt tot eind december. In januari bepaalt de Commissie welk deel van de aangeboden hoeveelheid wordt overgenomen. Terwijl de aanbieders 15 euro per ton aan borg moeten betalen. Ze kunnen beter pas eind dit jaar mais aanbieden. Dan weten ze zeker of interventie nog steeds aantrekkelijk is."

Het is voor het eerst in drie jaar dat graan wordt aangeboden, stelt de woordvoerder. "In de laatste twee seizoenen lag de marktprijs boven de interventieprijs. De EU had op 1 juli 2007 nog 14 miljoen ton graan in interventie liggen. Dat is bijna allemaal verkocht tegen een veel hogere prijs. Daar heeft de EU bruto bijna 900 miljoen euro aan overgehouden."

Of registreer je om te kunnen reageren.