Home

Achtergrond 226 x bekeken

Eerherstel en schadevergoeding voor Eric O.

De Nederlandse staat betaalt marinier Eric O. een schadevergoeding.

De vergoeding moet de marinier helpen zijn goede naam te herstellen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van Eric O. maakten vrijdag bekend dat ze een schikking hebben bereikt, nadat de marinier eerder een schadevergoeding van 450.000 euro had geëist. Over de hoogte van de tegemoetkoming die nu overeen is gekomen doen beide partijen geen mededelingen.

Eric O. loste in december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, die mogelijk een container wilde plunderen. Het OM stelde daarop strafvervolging in omdat een van de Irakezen dodelijk zou zijn getroffen. Uiteindelijk werd Eric O. vrijgesproken. De marinier streeft sindsdien naar eerherstel. Hij wil af van elke suggestie dat hij de dood van een Irakees op zijn geweten heeft.

Het OM erkende vrijdag dat de strafvervolging ,,grote consequenties heeft gehad'' voor de marinier. Justitie ziet in dat vooral de manier waarop Eric O. na het incident uit Irak werd teruggehaald zeer belastend voor hem is geweest. "Het OM wil met de schadevergoeding bijdragen aan het herstel van de goede naam van Eric O.''

Advocaat Geert-Jan Knoops, die de marinier bijstaat, noemde de rehabilitatie "een mijlpaal voor Eric en zijn gezin om dit af te sluiten''. De raadsman liet weten dat Eric O. nu niet meer naar het verleden hoeft te kijken, maar zijn blik op de toekomst kan richten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.