Home

Achtergrond 328 x bekeken 3 reacties

EU vindt toch miljard euro voor Afrikaanse boeren

Europa heeft alsnog 1 miljard euro gevonden in de begroting om de boeren in Afrika en Azië te helpen.

Europarlementslid Thijs Berman (PvdA) verwacht hierover vrijdag een akkoord tussen de EU-landen en het Europarlement. Het fonds was dit voorjaar bedacht tijdens de voedselcrisis. Graan, rijst en andere voeding was wereldwijd erg duur geworden. Het fonds moet de oogsten vergroten door boeren te helpen met mest, zaden en gereedschap.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie wilde hiervoor 1 miljard euro aan ongebruikte landbouwsubsidies van de EU-landen aanwenden. Maar de Nederlandse regering, CDA-Europarlementsleden en enkele anderen wilden dat Brussel liever in haar eigen budget zou graaien dan in geld voor de lidstaten.

"Dat geld is nu gevonden in potjes voor buitenlands beleid, noodhulp en toch enigszins bij landbouwgeld'', aldus Berman, zelf een van de onderhandelaars vrijdag. "Ik vind het geweldig dat het is gelukt. De EU blijkt een solidaire partner in de wereld: er is nog nooit zo'n veelomvattend hulpplan opgesteld op dit gebied.''

Dat de voedselprijzen inmiddels fors zijn gedaald, is voor Berman geen reden van het plan af te zien. "In Europa is zuivel en graan goedkoper geworden. Maar in de Derde Wereld daalt de prijs veel minder. Voeding is nog niet terug op de prijs van anderhalf jaar geleden'', aldus Berman, die donderdag symbolisch rijstzakken veilt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Het EU-fonds komt bovenop een eigen Nederlandse actie. De ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hadden al aangekondigd 50 miljoen euro per jaar te geven aan arme boeren in Afrika voor hetzelfde doel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.T.

  Een typische kortzichtige averechtse reactie. De amerikanen hebben het in hun 2025 visie duidelijk beschreven; afrikaanse landen met een hoge bevolkingsaanwas gaan het niet beter krijgen. Kortom alle zgn hulp correleren aan de bevolkingsgroei (omgekeerd evenredig) Maar nee, de EU werkt actief mee met het vernietigen van Afrika. Of is dat het doel?

 • no-profile-image

  gert

  geef die afrikaanse boeren ook een melkquotum en je zult eens zien wat er gebeurd,afgelopen zomer moesten in sommige afrikaanse landen de boeren de melk weggooien omdat de burgers voedsel en melk gratis aangeboden kregen van hulporganisaties,dit stimuleert de boeren natuurlijk niet om te gaan produceren.Berman klaagt dat het voedsel daar zo duur blijft,maar als ze het voedsel goedkoop maken gaat geen boer zich inspannen om nog goedkoper te produceren.Afrika is geen Europa,waar de boeren zich uit de naad willen werken voor een paar centen.hulp hoe dan ook werkt verslavend.het is in nederland al net zo met de voedselbanken,mensen leren er ook al mee te leven en maken er zich verder ook niet druk over,het gaast bij de levenstijl horen

 • no-profile-image

  A.M.Gunster

  Als men zou beginnen met graan te gebruiken waar het voor bedoeld is, voedsel, i.p.v. biobrandstof, zou men de afrikanen hun voedsel voor eigen gebruik kunnen laten verbouwen. Dan krijgen zij het misschien eindelijk ook eens beter. Je eigen broek ophouden heet dat.

Of registreer je om te kunnen reageren.