Home

Achtergrond

EU verbiedt biologische substraatteelt

Vanaf 1 januari is een nieuwe EU-verordening van kracht, waarin is vastgelegd dat substraatteelt in de biologische productiemethode niet is toegestaan.

Dat laat Europees landbouwcommissaris Fischer Boel weten in antwoord op schriftelijke vragen van europarlementariër Esther de Lange. Naar aanleiding van proeven in Nederland met biologische teelt onder glas op een natuurlijk substraat, kwam vorig jaar een debat op gang over toelaatbaarheid van substraat binnen wettelijke regels voor biologische teelt.

De algemene bepaling in de in 1991 vastgestelde Europese verordening dat biologische teelt in de ondergrond moet plaatsvinden, zou in Denemarken anders worden geïnterpreteerd voor kasteelten. Met het expliciete verbod in de nieuwe verordening, komt een eind aan de interpretatieruimte die lidstaten zich op dit vlak konden veroorloven.

De Europese Commissie laat de deur voor vernieuwing echter op een kier. "it neemt evenwel niet weg dat in de toekomst nog vooruitgang kan worden geboekt, met name aan de hand van nauwkeuriger bepalingen voor specifieke sectoren (die zich vaak snel ontwikkelen), zoals de biologische kasteelt", sluit Fischer Boel haar beantwoording af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.