Home

Achtergrond 194 x bekeken

EU neemt binnendringende diersoorten in het vizier

De EU overweegt een waarschuwingssysteem, extra grenscontroles en eventuele bestrijding van diersoorten die Europa binnendringen.

Sommige nieuwkomers zijn een bedreiging voor de inheemse diersoorten, aldus de Europese Commissie vandaag. Zo verspreidt een Aziatisch lieveheersbeestje zich de laatste jaren snel over Nederland en andere EU-landen. De soort blijkt een dodelijke bedreiging voor inheemse lieveheersbeestjes.

"Alleen als we deze onwelkome gasten aanpakken, kunnen we het verlies aan biodiversiteit een halt toeroepen'', waarschuwt EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu). "Omdat de dieren zich snel verspreiden over meerdere landen, moeten de landen wel gecoördineerd samenwerken.''

Hij wil in 2010 formele voorstellen doen aan de EU-landen en het Europees Parlement. De zogeheten invasieve soorten kosten de Europese economie volgens hem zo'n 12 miljard euro per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.