Home

Achtergrond

EU-ministers vanavond op "biechtstoel"

De Europese ministers van landbouw praten vanavond individueel met de voorzitter van de EU-landbouwraad en landbouwcommissaris.

De ministers proberen deze week besluiten te nemen over aanpassingen van het EU-landbouwbeleid, de "health check".
In deze "biechtstoelprocedure" kunnen ministers openlijk hun bezwaren, wensen en compromisbereid kenbaar maken zonder dat andere ministers daar kennis van nemen. Voorzitter en commissaris krijgen zo een beeld hoe ze tot een compromisvoorstel kunnen komen.

Eerder vandaag stemde het Europees Parlement over zijn advies over de aanpassingen van het beleid. Aansluitend daaraan presenteerde de Franse raadsvoorzitter Barnier een nieuw compromisvoorstel aan de ministers. Vervolgens werd een leespauze ingelast.

Nadat Barnier en commissaris Fischer Boel vanavond alle 27 ministers hebben ontvangen is het waarschijnlijk dat ze morgenochtend een nieuwe versie aan de plenaire vergadering van de ministers zullen voorleggen. Dan moet blijken of er een akkoord in zit.

Lees ook EP verdeeld over quotumverruiming

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.