Home

Achtergrond 4 reacties

EU-ministers bereiken akkoord over landbouwhervorming

De EU-ministers van Landbouw hebben vanochtend na langdurige onderhandelingen een akkoord bereikt over een verdere liberalisering van het landbouwbeleid.

De afspraken moeten leiden tot meer marktwerking in de landbouw, zodat de Europese boeren de concurrentie op de wereldmarkt beter aankunnen. Bovendien komt er meer aandacht voor de ontwikkeling van het platteland. Belangrijk onderdeel van het akkoord is dat de productielimiet voor melk vanaf 2009 elk jaar met 1 procent omhoog gaat. Voor Nederland wordt het melkquotum volgend jaar echter verruimd met 2,5 procent, net als dit jaar. Dat heeft te maken met een technische aanpassing van de vetcorrectie.

Verburg, die zich hard gemaakt had voor een hoger melkquotum, is opgetogen dat dat ondanks forse weerstand bij andere lidstaten toch is gelukt. Melkveehouders kunnen nu profiteren van een wereldwijde groeiende vraag naar zuivel. Bovendien zijn ze zo beter voorbereid op 2015, als de melkquotering wordt afgeschaft, aldus Verburg. De quotering van melk is in 1984 ingesteld om overproductie tegen te gaan.

De Europese ministers hebben ook besloten de middelen voor plattelandsontwikkeling te verruimen. Geld dat bestemd was voor inkomenssteun voor boeren wordt overgeheveld naar het plattelandsfonds. Dat gebeurde al met 5 procent per jaar, maar het bedrag wordt nu geleidelijk verhoogd: met 2 procent in 2009, 3 procent in 2010, 4 procent in 2011 en 5 procent in 2012.

In het aanvankelijke voorstel van de Europese Commissie werd er een aanzienlijk groter bedrag overgeheveld naar het plattelandsfonds. Verburg is blij dat dat plan flink is afgezwakt. Ze ziet eigenlijk niet zo veel in het overpompen van geld van het ene naar het andere potje
Verburg toonde zich donderdag op hoofdlijnen teverden met het bereikte akkoord. Volgens haar wordt het Europees landbouwbeleid nu "aangepast aan de eisen van de tijd en de wensen van de maatschappij''.

Lees ook: Nederland mag in 2009 2,5 procent meer melken

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  DOC klant, het is je gegund maar ik verwacht echt niet dat een leaseprijs van 20 cent volgend jaar betaald worden bij de voorspelde melkprijzen en quotumverruiming van 2.5%. Ik zou voorzichtig hopen op de helft........als er vraag is.

 • no-profile-image

  DOC klant

  Dat betekent in ieder geval dat we volgend jaar 2.5% extra kunnen verleasen aan FF of Campina boeren. Houden we in ieder geval toch nog 20 ct over.

 • no-profile-image

  gert

  en nu kunnen de boeren weer melken,tegen de klippen op,maar tegen welke prijs moeten ze maar afwachten

 • no-profile-image

  harry

  oh oh, het kleinste landje weer in een uitzonderingspositie. dit gaat niet goed.en met de melkprijs al helemaal niet. doc heeft het pakhuis vol kaas, de poederprijs zakt in elkaar. waar melken we die 2.5 procent eigenlijk voor??????

Of registreer je om te kunnen reageren.