Home

Achtergrond

EU-landbouwbudget verder onder druk

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) houdt te weinig rekening met de eisen van deze tijd.

De landbouwuitgaven moeten anders worden ingezet en kunnen omlaag.

Dat is de conclusie van een raadpleging van de Europese bevolking over de uitgaven van de EU. Commissaris Dalia Grybauskaite (begroting) heeft vandaag de resultaten gepresenteerd.

De Europese Commissie ontving circa 300 bijdragen uit de lidstaten. Daarnaast hebben meer dan 2.000 mensen op verschillende gelegenheden gedebatteerd over de EU-begroting. Ze vormen de inbreng voor een voorstel van de Commissie, volgend jaar.

De meeste bijdragen gaan uit van de noodzaak van een gemeenschappelijk landbouwbeleid, ook in de toekomst, aldus Grybauskaite. Renationalisatie van de landbouw is voor veel respondenten geen optie.

Het landbouwbeleid moet wel worden hervormd, vindt een meerderheid. Veel gedane suggesties zijn het uitfaseren van de directe inkomenssteun; cofinanciering van deze steun door de lidstaten; een verschuiving naar meer plattelandsontwikkeling; landbouwgeld meer richten op onderzoek en milieu.

Als topprioriteiten voor de EU de komende tijd kwamen uit de bus: klimaatverandering, concurrentiekracht en energievoorziening. Daarnaast werden genoemd de ongelijkheid tussen landen verminderen, vergrijzing, migratie en veiligheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.