Home

Achtergrond

EU hervat dialoog met Rusland

Ondanks verzet van Litouwen heeft de Europese Unie besloten de onderhandelingen met Rusland over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op te pakken.

Dat bleek vandaag bij overleg van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel.

Instemming van alle 27 EU-landen was formeel niet nodig. De ministers besloten uiteindelijk het verzet van Litouwen naast zich neer te leggen en de Europese Commissie de steun te geven voor hervatting van de gesprekken met Moskou.

De EU bevroor de gesprekken met Rusland begin september, als antwoord op de Russische invasie in augustus in Georgië. Ze zouden weer hervat kunnen worden als Rusland zich zou terug trekken achter de linies van het begin van de oorlog. Rusland heeft dat gedaan.

Toch waren vooral Polen en Litouwen en in mindere mate Groot-Brittannië en Zweden nog tegen hervatting van de gesprekken, omdat Rusland nog altijd veel militairen heeft in de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Groot-Brittannië en Zweden gaven hun verzet maandagochtend op, Polen volgde later en Litouwens verzet werd uiteindelijk overstemd door de rest van de landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.