Home

Achtergrond

EU en Zwitsers onderhandelen over vrijmaken agrohandel

De Europese Unie en Zwitserland zijn onderhandelingen begonnen over het volledig liberaliseren van de onderlinge handel in agrarische producten.

Daarbij gaat het om het afschaffen van invoerheffingen en subsidies, maar ook om niet-tarifaire handelsbelemmeringen. De onderhandelingen, die vermoedelijk enkele jaren in beslag nemen, richten zich vooral op het bepalen van overgangstermijnen.

De Zwitserse minister van Economische Zaken Doris Leuthard zei bij het begin van de onderhandelingen wel aan enkele uitzonderingen te willen vasthouden. Zo wil Zwitserland geen transgene producten toelaten en stelt het eisen ten aanzien van het dierenwelzijn en de herkomstvermelding op het etiket.

Zwitserse boerenorganisaties verzetten zich sterk tegen de voorgenomen liberalisering. Zij vrezen dat ze van de markt worden gedrukt door de goedkopere Europese concurrentie, zoals de sinds een jaar geliberaliseerde handel in kaas laat zien. Het voortbestaan van eenderde van de gezinsbedrijven en tienduizenden arbeidsplaatsen staan op het spel, meldde de Berner Zeitung.

In 2007 bedroeg de export van de EU naar Zwitserland 4,7 miljard euro, tegen een import vanuit Zwitserland naar de EU ter waarde van 2,7 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.