Home

Achtergrond 174 x bekeken

EU en Rusland weer om de tafel

De Europese Unie en Rusland komen vandaag in het Franse Nice bijeen voor een topontmoeting.

De dialoog tussen beide is een paar maanden bevroren geweest als gevolg van de Russische inval in buurland Georgië in augustus.

De EU brak toen besprekingen over een nieuw politiek en economisch samenwerkingsakkoord met Rusland af. Deze week besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de draad weer op te pakken, omdat Rusland zich heeft teruggetrokken achter de linies van het begin van het conflict met Georgië.

De EU-ministers onderstreepten wel dat het hervatten van de onderhandelingen niet betekent dat daarmee de Russische invasie in Georgië is goedgepraat. Volgens minister Maxime Verhagen blijft het overleg met de Russen afhankelijk van eerder gemaakte afspraken van de EU met Moskou.

Hoofdrolspelers in Nice zijn president Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, en namens Rusland president Dmitri Medvedev.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.