Home

Achtergrond

EU-consumentenbond: pas op met spaarlamp

De Europese Consumentenbond wil dat mensen beter worden gewaarschuwd voor de gevaren van spaarlampen.

In de meeste spaarlampen zit kwikdamp, een zwaar metaal dat de gezondheid kan schaden. ”Wat moet je doen als een spaarlamp kapot valt? Dat moet duidelijker op het etiket”, vindt Willemien Bax, onderdirecteur van de Europese Consumentenbond BEUC in Brussel.

Kapotte spaarlampen moeten worden behandeld als chemisch afval. De bond vindt dat verkopers de kapotte lampen verplicht terug moeten nemen. Liever ziet de bond nog dat de Europese Unie scherpere eisen stelt aan het ontwerp van de energieilampen na 2010. Dat is onderdeel van de EU-aanpak om energie en klimaat te beschermen.

Fabrikanten werken overigens inmiddels aan spaarlampen zonder kwik. Die werken op xenon, wat echter minder energie bespaart dan kwikdamp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.