Home

Achtergrond 231 x bekeken 4 reacties

EU-Commissie wilde geen zuivelrestitutie

Europese zuivelbedrijven hadden vorige week aanvragen ingediend voor exportresitutie bij ruim 30.000 ton melkpoeder, boter en boterolie.

Genoeg om de Europese Commissie ervan te overtuigen dat er behoefte was aan restitutie, maar de Commissie wilde niet.

Dit melden diverse bronnen in de zuivelsector. Officieel besloot de Europese Commissie vorige week slechts over aanvragen voor exportrestitutie voor 'slechts' ruim 10.000 ton magere melkpoeder en bijna 5.000 ton boter. Dit blijkt echter niet het hele verhaal.

In deze aanvragen waren de aanvragen voor restitutie vanuit Nederland niet meegenomen, en deze aanvragen zouden het totaal aan restitutie-aanvragen ruim verdubbelen. De Nederlandse zuivelindustrie exporteert veel product naar landen buiten de Europese Unie en heeft in een slechte marktsituatie al snel grote voorraden poeder, boter en boterolie die wachten op export.

De Nederlandse aanvragen, die via het Productschap Zuivel (PZ) lopen, werden echter te laat ingediend, zo blijkt uit navraag. Niet veel te laat – slechts enkele minuten – maar het was te laat. Hierdoor werd het de Commissie gemakkelijker gemaakt om behoefte aan restituties te minimaliseren.

Volgens het PZ had het te laat inleveren ditmaal echter geen consequenties, omdat het op voorhand vaststond dat de Commissie nu geen exportsubsidies wilde toekennen. Dat lag niet aan de behoefte daartoe, of aan de hoogte van de restituties die bedrijven wilden hebben (tussen de 100 en 200 euro per ton), maar aan het feit dat de Commissie geen subsidies wilde toekennen in dezelfde week en bijna op dezelfde dag als ook werd besloten tot verruiming van de melkquota in de EU.

Medio december wordt weer gesproken over invoering van restituties. Zoals het er nu naar uitziet is de zuivelmarkt dan nog niet hersteld. Wel lijkt een voorlopige bodem bereikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens de geleerden moeten wij als veehouders de ruimte krijgen om te ontwikkelen zodat we de positie op de wereldmarkt kunnen behouden en liefst uitbreiden. Maar na het lezen van dit soort berichten vraag ik me weer eens af wat we daar te zoeken hebben???. Op een enkel jaar na, is het meestal kommer en kwel op de wereldmarkt. Ik zie nog steeds geen plus voor onze melkprijs als we deze markt willen bedienen of zie ik het verkeerd????

 • no-profile-image

  Jan

  De wereldmarktprijzen staan onder druk als gevolg van slepende vraag en een te groot aanbod. De Amerikanen hebben tot nu to ca. 30.000 mager melkpoeder aan CCC verkocht (interventie) en de Nieuw-Zeelanders liggen ver achter op de verkoop-planning. Ik vraag me dan af hoe naïef men moet zijn om te denken dat restituties voor enige verlichting zullen zorgen. Zolang onze concurrenten in NZ, Australie etc. druk hebben om te verkopen hebben wij geen kans. Het enige wat bereikt wordt met restituties is dat de wereldmarktprijzen verder naar beneden worden getrokken. Elke prijsaanpassing onzerzijds zal door de Nieuw Zeelanders en consorten worden onderboden.

 • no-profile-image

  Drentse boer

  Als Nederland en de EU hetzelfde NO-NONSENS-beleid voor de landbouw voerden als de V.S. N-Zealand en andere landen dan hadden we die zuivelrestitutie helemaal niet nodig om op de vrije markt te concurreren, maar helaas word de Nederlandse boer op kosten gedreven door de farmaceutische industrie, strenge regelgeving en belastingen, controlekosten e.d. Waardoor de kostprijs onnodig hoog is geworden.

 • no-profile-image

  de Boer

  Nee.

Of registreer je om te kunnen reageren.