Home

Achtergrond 6 reacties

Dumpprijs voor foliekaas

Foliekaas (blokken vacuüm getrokken kaas) gaat voor een prijs van € 2,10 naar bedrijven die er geraspte kaas van maken.

Dit bevestigen verwerkers en handelaren. Hiermee gaat de kaas voor een historisch lage prijs van de hand. Bedrijven zeggen in decennia niet dergelijke lage prijzen meegemaakt te hebben.

Grote coöperaties zoals Friesland Foods, Campina en DOC dumpen de foliekaas om de markt voor kazen nog enigszins te handhaven. Ondertussen ontvangen de leden van Friesland Foods en Campina nog goed 32 cent voor een kilo melk (exclusief btw en wintertoeslag). Bij DOC is dat minder. Daar ontvangen de boeren 25 cent. De spotmarktprijs voor rauwe melk is maar goed 3 cent lager. Voor een kilo kaas is ongeveer 10 liter melk nodig.


Ook de winkelprijzen voor kaas lijken nog niet erg geraakt door de malaise. Hier liggen de prijzen op 8 tot 10 euro per kilo.
Meer dan bijvoorbeeld vorig jaar is er een tweedeling in de markt tussen natuurgerijpte kaas (in een oranjegele coating) en de foliekazen. De natuurgerijpte kaas is beter prijshoudend.

Behalve dat de foliekaas voor erg lage prijzen weggaat, schommelen de prijzen ook flink. Verwerkende bedrijven spreken mede daarom ook al over een spotmarkt voor kaas. Behalve van Nederlandse bedrijven is er ook veel aanbod van goedkope kaas uit Duitsland. Ook daar proberen zuivelbedrijven op allerlei manieren van hun melk en kaas af te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zo is het maat net Jan, de melkveehouderij word zelf gemolken alleen dat willen ze gewoon nog niet inzien dat het hele quotum eraf veeel beter zou zijn voor op de langere termijn

 • no-profile-image

  peters

  Het is jammer om te zien hoe veel melkveehouders met de vrije markt gedachte omgaan. Ik zie overal grote investeringen, mooie valkuil tgv een tijdelijke opleving van de marktprijzen. Wil je net als de intensieve sector hier mee om kunnen gaan dan moet eerst alle ballast van de melkveebedrijven weg. Je moet alles economisch benaderen met natuurlijk een gezonde investeringsdurf. Grondprijzen moeten terug naar 10.000 euro. Of gewoon grondloos produceren. Melkquotum kan dan gerust weg, maar dan wel voor weinig geld. Melkveebedrijven ervaren nu eens hoe het al 40 jaar werkt in de intensieve sector. Weinig pieken en lange diepe dalen. Die grote trekker voor die te grote tank, ploeg of ander apparaat voor de grond kan dan ook weg of hoeft niet meer vervangen worden. Melkveehouderij zit/zat vastgeroest met de vaste goede prijzen. Alles boven de spotprijs is nl te goed. Daar moet je ook mee om kunnen gaan.

 • no-profile-image

  gert

  deze lage prijzen moeten niet te lang duren ,dan vallen er bedrijven om met veel persoonlijk leed er achteraan,dan kan verburg de EHS VERSNELD UITVOEREN

 • no-profile-image

  Boesje

  20 jaar geleden adviseerde men de boeren om af te zien van produktie van boter en kaas in Nederland en om produkten op de markt te brengen met een hoge toegevoegde waarde. Nederland is veel te duur voor dit soort lang houdbare produkten. Daarom is het ook des te beter dat ook DOC een fusiepartner gaat opzoeken want met het verruimen van het quotum kan deze malaise nog wel eens lang gaan duren. En ik vrees de leegloop bij DOC als het weer aantrekt.

 • no-profile-image

  arm boertje

  doc riep toch als een van de eerste dat ze klaar zijn voor de vrije markt, nou de boeren zijn er nu ook klaar voor. ze weteen nu wat ze gaan ontvangen voor een liter melk, dus doc boeren zijn uitstekend voorbrijd op de vrije markt. En hij gaat nog iets zakken hoor de melkprijs, volgend jaar nog wat melk erbij. En over de leegloop van DOC hoeft niemand zich zorgen te maken, niemand wil ze hebben dus ze kunnen op de spotmarkt of bij DOC blijven. En een fusie partner zit er ook niet in want dan ontstaat er oorlog als jou melkfabriek aankomt met het bericht dat ze wil fuseren met DOC. Dit is de harde realiteit, wen er alvast maar aan!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Elke jaar een beetje meer melken en elke keer de melkprijs weer lager langzaam word je uitgehongerd, beter in een keer het hele quotum eraf dan word heel de melkveehouderij opgeschaald en vallen de kleine af en groot word nog groter kijk maar naar de pluimveesector en de varkenshouderij gaat ook alsmaar door

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.