Home

Achtergrond 197 x bekeken 10 reacties

Duitse leverantiestaking onwettig

De melkleverantiestaking van mei en juni in Duitsland was in strijd met de wettelijke regels. Dat heeft de Duitse kartelwaakhond vandaag uitgesproken.

Het Bundelskartellamt stelt vast dat de melkveehoudersbond Bundesverband Milchviehhalter (BDM) de boeren niet had mogen oproepen tot de gezamenlijke actie. Doel van de leverantieboycot was om de melkprijs via een acute verkrapping van het aanbod op een niveau van 43 cent per kilo te krijgen. Tevens eiste de BDM van de zuivelbedrijven de ondertekening van een voorgedrukte verklaring, dat ze bereid waren om met de bond te onderhandelen over actie tegen de grootgrutters om ook op die manier de beoogde melkprijs veilig te stellen.

De mededingingsautoriteit stelt dat een landelijk geldende eenheidsprijs tot een kartel van 'grond tot supermarktvitrine' zou hebben geleid. De rekening daarvoor zou zijn komen te liggen bij de consument in de vorm van hogere prijzen. De dienst stelt tevens vast dat de actie niet kan worden beschouwd als rechtmatige coöperatievorming, terwijl de bewering van de BDM, dat onder de prijs van 43 cent per kilo de kosten niet kunnen worden terugverdiend als onjuist wordt bestempeld. Een boete krijgt de BDM desondanks niet. Sancties volgen als de boycot wordt herhaald.

In Nederland voerden leden van de Dutch Dairymen Board acties voor betere melkprijzen. Ze blokkeerden fabrieken van Campina en Friesland Foods en staakten ook. Zo groot als de Duitse actie was de Nederlandse bij lange na niet. Campina en Friesland Foods wisten destijds via de rechter acties te beëindigen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sake

  Stel je toch eens voor dat de boeren net als in Frankrijk een blok gaan vormen. Misschien dat ze dan nog geld gaan verdienen ook. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn....?

 • no-profile-image

  Gaatze

  Het is toch gek dat leraren en politie wel mogen staken maar de melkveehouderij en dergelijke niet... Laat ze maar eens honger lijden in Den Haag... dan krijgen ze misschien een stukje waardering voor het platteland...

 • no-profile-image

  gert

  ze maken de boer tot verschoppeling van de samenleving,dit is de moderne slavernij.De inkopers krijgen steeds meer macht,de producenten worden tegen elkaar uitgespeeld.daar werkt de overheid aan mee.Hoe lang kan dit doorgaan.Dan moet je niet raar opkijken dat de boeren zoals in frankrijk de straat opgaan,dit is het laatste middel van de wanhoop

 • no-profile-image

  rene

  wat een belachelijke uitspraak
  dat een landbouworganisatie niet mag staken
  ik word hier woest van
  en wat een belachelijke beredenering
  we worden gedegradeert tot goedkope
  slaven van de consument
  gewoom dwars ertegen in gaan
  vecht het maar eens uit voor een rechter

 • no-profile-image

  PETER MELKVEEHOUDER

  gebruik gezond verstand en de landbouwprijzen in in boerenhand maar dan staan er helaas veel ambtenaren aan de kant en dat is voor regeringen en brussel helemaal niet interresant want dan kan de overheid niet meer manipuleren met de inflatiecorectie voor de voedselprijzen laag te houden vroeg of laat vraagt dit beleid toch om problemen want men maakt nu wel onderscheid in de wetgeving??????????

 • no-profile-image

  gert

  stunten met melk is blijkbaar wel wettig

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De retail die de land- en tuinbouwsector tot op het bot toe uitbuit mag dat dan wel????????

 • no-profile-image

  Klaas

  Als ik zie wat banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, woningcooperaties, energiemaatschappijen etc.etc. zich allemaal kunnen veroorloven, wat ook door de consument betaald moet worden, dan was deze staking een lachertje geweest.

 • no-profile-image

  gert

  De leraren staken nu ook weer vanwege de werkdruk,dit is zeker niet onwettig met behoud van loon,ze hoeven nog maar 728 uur per jaar te werken,veel boeren werken meer dan 80 uur per week,ze meten weer met maten

 • no-profile-image

  bioboer

  cao afspraken zijn dan zeker ook verboden

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.