Home

Achtergrond 165 x bekeken

Draaideur levert de energie voor kop koffie

De draaideur van Natuurcafé La Porte in Driebergen levert de energie die nodig is om koffie in het etablissement te zetten.

Volgens Helene van der Vloed, directeur van het café, is La Porte de eerste gelegenheid ter wereld met een toegangsdeur die energie opwekt.

Bezoekers van het café zien meters uitslaan op het moment dat de deur wordt opengeduwd. ,,Als iemand door de draaideur gaat, wekt dat voldoende energie op om een kop koffie te zetten'', aldus Van der Vloed.

La Porte is gevestigd in het oude station van Driebergen-Zeist. Niet alleen de deur van het café is bijzonder, maar op alle mogelijke manieren wordt er geprobeerd het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Zo is er gebruikgemaakt van innovatief hoogisolerend glas. Maar is er ook een zonnecollector die zonlicht omzet in warmte. Hiermee wordt het tapwater in het café verwarmd.

Over een jaar of vijf zal het bijzondere café de deuren alweer sluiten. Op termijn moet op de plek waar het oude stationnetje staat een kruising komen en gaat het pand tegen de vlakte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.